Читај ми!

Судија Јакшић ослобођен оптужби

Члан Високог савета судства Благоје Јакшић и његови сарадници ослобођени оптужби да су злоупотребом противправно прибавили 20 милиона динара. Тужилаштво најавило жалбу.

Специјални суд у Београду ослободио је судију Благоја Јакшића и његове сараднике оптужби да су злоупотребом противправно прибавили 20 милиона динара. 

Оптужби су ослобођени Љубомир Бишевац, директор предузећа "Лух" из Косовске Митровице Милорад Лакетић, Мирослав Божовић и референти у суду у Косовској Митровици Благоје Чуровић и Драган Гавриловић.

У образложењу пресуде судија Драган Милошевић је рекао да током поступка Тужилаштво није доказало да је прибављена имовинска корист.

"Ниједан доказ Тужилаштво није понудило нити је суд извео доказ да jе прибављена противправна имовинска корист", рекао је судија Милошевић и додао да су окривљени ослобођени због недостатка доказа.

Судско веће је уочило да је чудно што Благоје Јакшић није процесуиран 2003. године када је поднета кривична пријава и да је чудно што је предмет активиран тек 2011. године.

Ослобођени Јакшић рекао је после одлуке суда да је судско веће коректно водило поступак.

"Баш се тако емотивно осећам празно и питам зар је све ово морало да буде, да ли Србији треба овако нешто. Овде нема никакве кривичне одговорности Благоја Јакшића, него је позадина сасвим нешто друго. Ја о тој позадини овог момента нећу причати да не бих давао рекламе људима за које ви сигурно знате да су учествовали у свему томе", рекао је судија Благоје Јакшић.

Он је додао да још није одлучио да ли ће тужити државу и напомену да је током поступка имао подршку колега из целе Србије.

"У Високи савет судства ћу се вратити после правоснажности пресуде", рекао је Јакшић.

Драган Палибрк, адвокат ослобођеног Драгана Гавриловића рекао је да је ослобађајућа пресуда "само прва рунда".

"Тужилаштво ће се вероватно жалити и ми ћемо видети када добијемо писани отправак пресуде шта у њој пише. Вероватно уколико у њој буде жалба тужиоца ми ћемо дати одговор на жалбу", рекао је Палибрк. 

Љубомир Бишевац и директор ДТП "Лух" из Косовске Митровице Милорад Лакетић били су оптужени да су закључили фиктивни уговор о купопродаји пословног простора, а Јакшићу се на терет стављало да је као председник Општинског суда у Косовској Митровици дао налог да се фалсификовањем службене књиге тог суда изврши овера фиктивног уговора.

Референти овере у суду Благоје Чуровић и Драган Гавриловић оптужени су да су Јакшићев налог извршили.

Бишевац је потом, према оптужници, тај простор продао Универзитету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, за око 20 милиона динара и тако прибавио имовинску корист у том износу, и нанео штету ДТП "Лух".

Благоје Јакшић био је у притвору од септембра 2011. до марта 2012. године.

Јакшић је у писму Друштву судија Србије навео да је поступак против њега режиран са циљем да не каже шта се догађало у раду Високог савета судства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара