Читај ми!

Станишић и Жупљанин траже ослобађање

Мићо Станишић и Стојан Жупљанин најавили жалбе на пресуде којима су проглашени кривим за злочине над муслиманима и Хрватима током 1992. године. Бивши званичници МУП-а РС осуђени су на по 22 године затвора. Жалбу најавио и тужилац Серж Брамерц, који тражи оштрију казну.

Бивши званичници МУП Републике Српске, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин, најавили су жалбе на пресуде којима су проглашени кривим за злочине над муслиманима и Хрватима током 1992. и осуђени на по 22 године затвора, објављено је у Хашком трибуналу.

Одбрана Миће Станишића, првог министра унутрашњих послова РС, у свом поднеску наводи 15 основа за жалбу и тражи да га жалбено веће ослободи одговорности по свим тачкама оптужнице или, алтернативно, да укине "очигледно неразумну казну и изрекне нову, знатно блажу казну".

Браниоци Стојана Жупљанина, који је био начелник Центра служби безбедности у Бањалуци, наводе четири основа за жалбу и траже да се поништи осуђујућа и донесе ослобађајућа пресуда или, алтернативно, смањи казна од 22 године затвора.

Жалбу на пресуду у овом предмету синоћ је најавило и Тужилаштво. У поднеску који је потписао главни тужилац Серж Брамерц, од Жалбеног већа тражи се да изрекне знатно оштрију казну за двојицу оптужених. Тужилац сматра да је казна од 22 године затвора "очигледно неадекватна".

У првостепеној пресуди, изреченој у марту ове године, судије су закључиле да су Станишић и Жупљанин одговорни за прогоне као злочин против човечности, извршен путем убистава, мучења, противправног заточавања, стварања и одржавања нехуманих животних услова, присилног премештања и депортације, пљачкања имовине, безобзирног разарања градова и села, укључујући уништавање или намерно оштећење верских и других културних објеката, наметања и одржавања рестриктивних и дискриминаторних мера.

Према налазу већа, и Станишић и Жупљанин су одговорни и за за убиство и мучење као кршење закона и обичаја ратовања. Жупљанин је проглашен кривим и за истребљење, квалификовано као злочин против човечности.

Веће је утврдило да су својим делима и пропустима они дали "значајан допринос удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био да се трајно уклоне босански муслимани и Хрвати са територије планиране српске државе", а на чијем су челу били Радован Караџић и Ратко Младић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара