Читај ми!

Оптужница против Мишковића

Подигнута оптужница против Мирослава Мишковића и још десет особа због незаконитог извлачења новца из путарских предузећа и утаје пореза. Према оптужници они су махинацијама оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара, а буџет за 472 милиона динара, каже тужилац Миљко Радисављевић.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и још 10 његових сарадника због сумње да су махинацијама оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара а буџет Србије за 472 милиона динара, потврдио је тужилац Миљко Радисављевић.

Оптужницом су обухваћени и Мишковићев син Марко као и власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић.

"Њима се на терет ставља кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву и пореска утаја", рекао је Радисављевић и прецизирао да је за оба дела запрећена казна до 10 година затвора.

Тужилаштво је такође предложило да се Мирославу Мишковићу и Ђурашковићу продужи притвор, додао је Радисављевић. Према његовим речима, шест њихових сарадника оптужено је за злоупотребу положаја у помагању, а двоје за утају пореза.

Тужилац је објаснио да су Мирослав и Марко Мишковић и Мило Ђурашковић оптужени да су на незаконит начин подигли вредност акција Предузећа за путеве Ниш како би их продали пошто им је у међувремену пала вредност.

"То је изведено контролисаном продајом само 37 акција тог предузећа од укупно више од 550.000 издатих обичних акција. На берзи се у кратком временском периоду од 14 дана трговало акцијама у власништву Мила Ђурашковића, на начин који је изричито забрањен чланом 117. Закона о тржишту хартија од вредности", рекао је тужилац.

Радисављавић је додао да је оптужница подигнута против још осам људи - Риста Ристића, Милутина Гашевића, Зорана Михајловића, Дејана Јевтића, Здравка Рашо и Предрага Филиповића оптужене за помагање у извлачењу новца из путарских фирми.

Оптужени су и Живојин Петровић и Јадранка Бардић који се терете за помагање у утаји пореза. Против Зорана Каитовића истрага је обустављена, јер у току поступка није потврђена сумња да је злоупотребио положај.

Малверзације са акцијама

Радисаљевић је рекао и да је по продаји 37 акција путарског предузећа Ниш, наручена процене њихове тржишне вредности, уз захтев да се она обави на основу промета тих акција, чиме је подигнута њихова вредност са 3.300 динара на 8.780,54 динара.

Тужилац каже да су након тога основана нова правна лица "Мера инвест" у власништву "Мера инвестмент фаунд" и "Нибенс корпорација" у власништву Мила Ђурашковића.

"У њих су оснивачи као своје улоге у неновчаном капиталу унели акције ПЗП Ниш по незаконито увећаној вредности. Мера инвест је потом октобра месеца 2008. и новембра 2009. продала свој пакет акција Нибенс корпорацији, и остварила противправну имовинску корист, јер акције ПЗП Ниш према налазу и мишљењу вештака, у том тренутку нису имале никакву вредност", рекао је Радисаљевић.

Оптужени су, како је додао тужилац, акције тог предузећа продали за 25 милиона евра на основу кредита чије је враћање гарантовало више путарских предузећа у Србији, међу којима Крагујевац, Врање, Предузеће за путеве Београд, Војводина пут и Бачка пут.

Кредит је узет од Уникредит банке, а његово враћање је спало на путарска предузећа, пошто фирма "Нуба инвест", у власништву Мила Ђурашковића, која је купила акције предузећа за путеве Ниш за 25 милиона евра, није имала новца да враћа кредит.

Избегнуто плаћање пореза

Радисављевић је рекао да су Мишковић и Ђурашковић на тај начин оштетили та путарска предузећа јер су она морала да враћају кредит, а да су истовремено избегли да плате порез држави на капиталну добит.

"Радњама окривљених оштећена су путарска предузећа и њихови повериоци. Због обавезе солидарних дужника да они врате кредит који је одобрен Нибенс корпорацији, и немогућности да остваре регресно право према овом предузећу, јер су једина његова имовина биле акције ПЗП Ниш, дошло је прво до трајне блокаде, а потом и покретања стечајних поступака над ПЗП Ниш, Крагујевац и Врање као и до раскида уговора о приватизацији ПЗП Београд, Војводина пут-Бачка пут, Партизански пут и ФАМ", рекао је тужилац.

Према економско финансијском вештачењу, та предузећа су претрпела штету већу од 16 милијарди динара.

Тужилац је рекао да је поред тога оштећен и државни буџет, јер није плаћен порез на капиталну добит која је остварена из ових трансакција и то "Мера Инвестмент Фаунд" у износу од 320 милиона динара, а Мило Ђурашковић од више од 152 милиона динара.

Мишковић и Ђурашковић се налазе у притвору који им је одређен до 9. јуна пошто је Апелациони суд одбио жалбе одбране на решење о продужењу притвора.

Апелациони суд је 8. марта продужио за још три месеца притвор Мишковићима и Ђурашковићу, сматрајући да и даље постоји пасност од бекства и узимајући у обзир тежину кривичног дела. У међувремену Марко Мишковић је пуштен из Окружног затвора у Београду и пребачен у свој стан, где му је постављена електронска наруквица.

Мирослав Мишковић и Ђурашковић су у притвору од хапшења 12. децембра 2012. године, и они су осумњичени за злоупотребе десетина милиона вра у предузећима за путеве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара