Читај ми!

Сведочење о стрељању Муслимана

На суђењу Ратку Младићу у Хагу заштићени сведок оптужбе РМ-314 описао организовано стрељале око 1.000 муслиманских мушкараца у зворничком селу Ораховац. Сведок је преживео то стрељање.

Заштићени сведок оптужбе РМ-314 описао је данас, на суђење Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, како је у јулу 1995. преживео стрељање стотина Муслимана из Сребренице, које су у селу Ораховац код Зворника починили припадници Војске РС.

Генерал Младић (70), тадашњи командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

РМ-314 потврдио је навод оптужнице да су српске снаге 14. јула 1995. - три дана пошто су заузеле Сребреницу - организовано стрељале око 1.000 муслиманских мушкараца у близини школе у зворничком селу Ораховац. Сведок је преживео то стрељање.

У писаној изјави, коју су тужиоци увели у спис, РМ-314 је описао како се 13. јула 1995. предао српским војницима у близини села Сандићи након што је два дана покушавао да се са хиљадама других мушкараца пробије шумом из обруча ВРС око Сребренице.

На оближњој ливади, командант ВРС Ратко Младић је заробљеницима, по речима КЏ-064, обећао да ће бити размењени, називајући их "комшијама". "Рекао нам је да ћемо ићи у хангаре и добити воде, али да нећемо добити вечеру".

Сведок је у Сандићима одвојен од брата, а за његову судбину тек је недавно сазнао. "Кажу да су нашли нешто мало костију, али није комплет..."

Заробљеници су затим пребачени у Братунац где је током ноћи више њих убијено, а ујутро 14. јула одведени су у Ораховац. "Псовали су нам турску мајку, балијску и говорили: 'Ово је српска земља, српску војску не може нико победити'", казао је сведок.

У пренакрцаној фискултурној сали школе у Ораховцу, заробљеним Муслиманима су српски војници крпама повезивали очи и давали по лонче воде пре него што би их одводили у камион, говорећи им да иду у размену у Бијељину, посведочио је РМ-314.

Уместо тога, после кратке вожње, камион је стао, а заробљеницима је наређено да изађу и построје се. Сведок је изјавио да је, испод повеза преко очију, видео мртво тело испред себе. Затим је зачуо рафал и пао је, иако није био погођен.

"Један је био тешко рањен и тражио је да га дотуку, није ни плакао .... Српски војник рекао је: 'Полако, полако'", посведочио је РМ-314.

Док је лежао испод тела убијених, чуо је да камиони "сваких петнаестак минута" довозе нове групе заробљеника и рафале. Сведок је прецизирао да је по гласу препознао једног од починилаца као Гојка Симића кога је познавао од раније.

После неколико сати, сведок је успео да побегне са места злочина, а након два дана лутања дошао је до муслиманске територије.

Данас започето унакрсно испитивање сведока, Младићев бранилац Бранко Лукић наставиће сутра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљиеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се