Очекујемо позитиван извештај Брамерца

Сарадња Србије са Трибуналом у Хагу је потпуна и нема нових захтева због чега очекујемо позитиван извештај главног хашког тужиоца Сержа Брамерца Савету безбедности УН, каже заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић очекује да ће предстојећи редовни полугодишњи извештај Главног хашког тужиоца Сержа Брамерца Савету безбедности УН бити позитиван, с обзиром да је током вишедневне посете Београду сарадња Србије са Трибуналом оцењена као потпуна.

"Посета Браменрца је била беома добра, сарадња је оцењена као потпуна, нема нових услова који се од нас траже, а ни тема које су до скоро биле на дневном реду", рекао је Векарић.

Главне теме разговора са Брамерцом биле су како да се унапреди регионална сарадња у процесуирању ратних злочина.

Посебно је размотрено питање креирања Националних стратегија за просецуирање ратних злочина које ће морати да донесу све државе региона пре уласка у чланство Европске уније, рекао је Векарић.

Векарић каже да ће се на самиту тужилаца из региона, који ће бити одржан на Брионима од 22. до 25. маја, поред осталих тема размотрити могућности за превазилажење проблема око 1.500 пресуда, којима су Срби осудјени у Хрватској.

Те пресуде сматрају се проблематичним, а Срби не могу да се врате у Хрватску јер се плаше да нису на потерници, односно да ће бити ухапшени чим предју границу, рекао је Векарић.

Брамерц се у Београду састао са председником и потпредседником Владе Србије Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, председником Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расимом Љајићем и тужиоцем за ратне злочине Србије Владимиром Вукчевићем.

Брамерц је завршио радну посету Београду, у оквиру припреме редовног полугодишњег извештаја за Савет безбедности УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се