Читај ми!

Толимиру наложено да сведочи

Трибунал прихватио захтев Радована Караџића и наложио Здравку Толимиру да сведочи као сведок одбране. Толимир, који служи доживотну казну затвора због геноцида, претходно одбио да сведочи, тврдећи да је све што је имао да каже рекао на свом суђењу.

Претресно веће Хашког трибунала прихватило је захтев оптуженог бившег председника Републике Српске Радована Караџића и издало налог којим се генерал Здравко Толимир обавезује да сведочи у доказном поступку његове одбране.

Толимир је био помоћник генерала Ратка Младића за безбедност у Главном штабу Војске РС. Он је у Tрибуналу у децембру прошле године проглашен кривим за геноцид и друге злочине почињене у Сребреници и Жепи у јулу 1995. и осуђен на казну доживотног затвора, а његов предмет је тренутно у жалбеном поступку.

Караџић је издавање обавезујућег налога тражио након што је Толимир одбио да се добровољно појави као сведок, о чему га је и лично обавестио приликом сусрета у Притворској јединици УН у Схевенингену.

У свом захтеву, Караџић је тврдио да Толимир располаже информацијама које су важне за његову одбрану, и да може да потврди да га "никада није обавестио, ни усмено, ни писмено, о томе да ће заробљеници из Сребренице бити убијени, да бивају или да су већ погубљени".

Толимир би, како је даље навео, такође могао да сведочи о Караџићевом телеграму од 9. јула 1995, у коме он наређује ВРС да се "настави операција преузимања Сребренице, обезбеђујући заштиту особља Унпрофора, и третирајући муслиманске цивиле и ратне заробљенике у складу за Женевским конвенцијама од 1949".

У свом одговору Већу, Толимир се успротивио издавању обавезујућег налога. Он је навео да је у завршној речи на свом суђењу рекао да није имао никаквих сазнања о убијањима ратних заробљеника из Сребренице и да није добио никаква наређења "ни од Младића, нити од Караџића, у вези са екзекуцијама ратних заробљеника".

Претресно веће је у одлуци навело да су докази у вези са телеграмом од 9. јула већ добијени из других извора, али да не може да из других извора добије информације које би Толимир могао да да у вези са шифрованом комуникацијом од 14. до 17. јула 1995, из књиге извештаја Центра за комуникације РС.

"Докази које је веће видело указују да је постојала комуникација између Толимира и Караџића, међу осталима, и да је Караџић био информисан, из различитих извора, укључујући Толимиров сектор, на дневној основи, о операцијама у Сребеници, у које спада и комуникација између 14. и 17. јула 1995", каже се у одлуци.

"Иако књига извештаја показује да је комуникација постојала, веће је чуло доказе да ти извештаји никада нису пронађени", наводи се у одлуци.

Датум када би Толимир требало да дође да сведочи, биће накнадно одређен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се