Читај ми!

На Косову ухапшен Насер Кељменди

Наркобос Насер Кељменди, првооптужени у случају Лутка, ухапшен на Косову. Према полицијским информацијама, Кељменди је главни финансијер и организатор промета хероина који у Пећ стиже аутобусима из Истанбула и Албаније.

На Косову су синоћ ухапшени наркобос Насер Кељменди и још једна особа, која му је помагала у скривању. Косовска полиција саопшила је да би у року од 48 сати, Кељменди требало да се појави пред тужиоцем.

"У акцији која је спроведена на територији Приштине, Кељменди и још једна особа ухапшени су током претреса две куће. Заплењена су и два аутомобила која су користили", каже портпарол Косовске полиције Брахим Садрију.

Косовске власти обавестиле су колеге у Сарајеву о хапшењу Кељмендија, који је држављанин БИХ али и да, највероватније, неће моћи да га изруче, јер Босна и Херцеговина није признала Косово, па немају споразум о међусобном изручењу грађана.

Министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић рекао је да за федералну телевизију БиХ да би Кељмедни требало да буде испоручен тој земљи чији је суд прошле године расписао потериницу за Кељмендијем, након што је покренута акција "Лутка", усмерена на разбијање више организованих криминалних група.

"Ми ћемо употребити сва дипломатска и друга средства да покушамо да се господину Кељмендију суди у Сарајеву. Наш је интерес, из угла правде, да се њему суди у Сарајеву где ће он имати прилику да докаже своју невиност", истакао је Радончић.

Кељменди је осумњичен за организовање убиства Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву 2007. године.

Према полицијским информацијама, Кељменди је главни финансијер и организатор промета хероина који у Пећ стиже аутобусима из Истанбула и Албаније, а затим се преко Рожаја допрема у Нови Пазар, а одатле у западну Европу.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубјешић истиче да је Кељемнди осумњичен за кривична дела организован криминал, неовлашћен промет опојних дрога и убиства.

"Пошто су пре осам месеци спроведене заједничке полицијске акције хапшења и претерса на великом броју локација, Кељменди је тада био у бекству и на захтев тужилаштва за њим је расписана међународна потерница", додаје Грубјешић.

Кељменди је прошле године стављен и на црну листу САД и међу свим европским криминалцима и терористима означен као најопаснији по интересе САД.

Чолак: Непризнавање Косова не спречава изручење

Министар правде БиХ Бариша Чолак рекао је да чињеница да БиХ није признала Косово не мора бити препрека за изручење Насера Кељмендија с обзиром на то да се међународна правна помоћ одвија несметано кад су у питању замолнице за изручење.

Ресорно министарство је спремно да од власти Косова затражи изручење Кељмендија, рекао је Чолак.

Он очекује од правосудних органа БиХ, пре свега Тужилаштва БиХ, да затражи посредовање Министарства правде БиХ при изручењу Кељмендија са Косова, подсећајући да је та институција "средишње тело за везу" са земљама света.

"Ако наша правосудна тела то затраже, а то очекујемо, ми ћемо одмах преко Министарства спољних послова БиХ молбу за изручење Кељмендија упутити Еулексу на Косову. То је онда искључиво ствар правосудних тела Косова. Чињеница да БиХ није признала Косово не мора бити препрека, с обзиром на то да се међународна правна помоћ одвија кад су у питању замолнице за изручење", рекао је Чолак агенцији Анадолија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво