Читај ми!

Хаг, приказан снимак стрељања Mуслимана

Тужиоци на суђењу Ратку Младићу приказали снимак стрељања шесторице Сребреничана које су, средином јула 1995. године, у околини Трнова погубили припадници српске паравојне формације "Шкорпиони".

Настављајући извођење доказа о оптужби за геноцид у Сребреници, тужиоци на суђењу Ратку Младићу у Трибуналу у Хагу су приказали снимак стрељања шесторице Сребреничана које су, средином јула 1995. године, у околини Трнова погубили припадници српске паравојне формације "Шкорпиони".

Генерал Младић (70) оптужен је, између осталог, за стрељање око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице у данима пошто је Војска Републике Српске, под његовом командом, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Припадници "Шкорпиона", под командом Слободана Медића званог Боца, стрељали су приближно 16. јула 1995. шесторицу Муслимана из Сребренице у околини Трнова и то сами и снимили.

По оптужници, "Шкорпиони" су били јединица под контролом Службе државне безбедности Србије, која је у лето 1995. упућена на трновско ратиште, као помоћ ВРС.

На снимку приказаном током сведочења истражитељке тужилаштва Ерин Галагер, види се како неколицина припадника "Шкорпиона", од којих неки с црвеним береткама, из камиона изводе шесторицу везаних и преплашених цивила, уз погрдне речи и увреде, одводе их у шуму и појединачним хицима и рафалима убијају их с леђа.

Жртвама на тлу, починиоци су потом из непосредне близине пуцали у главе.

Преостала двојица заробљеника била су приморана да пренесу тела, а затим су и они убијени.

Жртве су касније идентификоване као: Сафет Фејзић (17), Азмир Алипсахић (17), Сидик Салкић (36), Смаил Ибрахимовић (35), Дино Салиховић (18) и Јусо Делић (25).

Снимак убиства први пут је приказан пред Трибуналом у Хагу јуна 1995, на суђењу бившем председнику Србије Слободану Милошевићу, такође оптуженом за геноцид у Сребреници.

Починиоци злочина код Трнова убрзо су у Србији били ухапшени и осуђени на вишегодишње затворске казне: Слободан и Александар Медић на по 20 година затвора, а Петар Петрашевић који је признао кривицу, на 13 година.

Тужиоци су данас приказали и снимак уласка оптуженог Младића у Сребреницу, 11. јула 1995.

Генерал Младић, на снимку, у центру празне Сребренице каже: "Ево нас 11. јула 1995. у српској Сребреници. Уочи још једнога великог празника српског, поклањамо српском народу овај град. И, напокон, дошао је тренутак да се после Буне против дахија, Турцима осветимо на овом простору".

Суђење Младићу биће настављено у уторак, 23. априла.

Бивши командант ВРС оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара