Читај ми!

Петровић: ДБ није знао за припрему побуне ЈСО

Државна безбедност није знала да се спрема побуна Јединице за специјалне операције, рекао је тадашњи шеф ДБ-а Горан Петровић на суђењу припадницима ЈСО због оружане побуне у новембру 2001. године.

Некадашњи начелник Државне безбедности Горан Петровић рекао је пред Специјалним судом у Београду да служба није имала податке о припреми побуне Јединице за специјалне операције (ЈСО) 2001. године.

Сведочећи на суђењу припадницима ЈСО због оружане побуне у новембру 2001. године, Петровић је рекао да је ЈСО представљала опасност за државу, јер није било тако обучене и опремљене јединице, ни у полицији ни у војсци, као ни личности спремне да им се супротстави.

Он сматра да јединица, међутим, није угрожавала тадашњег председника савезне државе и врх војске.

Према његовим речима, он није знао шта се спрема, иако је раније рекао да је знао да у ЈСО има криминалаца и убица, али да није имао подршку да очисти јединицу.

"Пре побуне, није било никаквих проблема са ЈСО. Имали смо сасвим коректну сарадњу. Није било ни проблема приликом суспензије Милорада Улемека, након што је изазвао инцидент у београдском клубу Ступица, осим можда неких емотивних момената. Али, ја не знам шта је сваки од њих приватно мислио. Генерално, није било проблема са јединицом", навео је Петровић.

Он је махом појашњавао свој исказ који је започео прошле седмице.

Саслушање Петровићевог тадашњег заменика Зорана Мијатовића одложено је на неодређено време, јер суд није завршио испитивање Петровића.

Петорица оптужених Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић бране се са слободе, пошто су пуштени из притвора крајем новембра.

Милорад Улемек, Звездан Јовановић и Душан Маричић у пожаревачком затвору издржавају максималне казне због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Оптуженима се ставља се на терет кривично дело оружане побуне из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације са командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића, да прекине са побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице је борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата блокирао аутопут.

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара