Читај ми!

Суд одбио захтев Ратка Младића

Претресно веће Трибунала у Хагу одбило захтев Ратка Младића да се обрати судијама поводом "личног питања". У расправи разјашњено да је Младић хтео да упозна веће са писмом затворским властима, као и да одбрана најпре треба да се упозна са садржајем писма.

Оптужени бивши командант Војске Републике Српске, генерал Ратко Младић, затражио је да се претресном већу Хашког трибунала обрати поводом неког ''личног питања'', али га је председавајући судија Алфонс Ори у томе спречио, тражећи да браниоци најпре саопште о чему се ради.

Главни бранилац Бранко Лукић саопштио је да је Младић хтео да се обрати већу о ''једном забрињавајућем питању'', али да му детаљи нису познати.

У току десетоминутне дискусије, Лукић је већу објашњавао да је реч ''о личном питању и да он не може да говори у Младићево име'', док је судија Ори инсистирао да Лукић ''заступа Младића и да веће не може на празно да донесе одлуку да ли ће одобрити да им се оптужени обрати''.

У расправи је разјашњено да је Младић ''хтео да упозна веће са писмом затворским властима'', а да је примерак писма остао у Притворској једници.

Судија Ори је закључио да најпре одбрана треба да се упозна са садржајем писма, а када се и сами са њим упознају, судије ће ''одлучити да ли је проблем у њиховој надлежности''.

Суђење генералу Младићу настављено је најпре на седници затвореној за јавност саслушањем заштићеног сведока, који је јуче почео да даје исказ.

У поподневном делу суђења, настављено је сведочење Ерин Галагер, истражитељке у канцеларији Тужилаштва. Њен исказ је почео 1. марта, после чега је у Младићевом предмету одређена једномесечна пауза.

На суђењу генералу Младићу, кога оптужница терети за геноцид и друге злочине у Сребреници у лето 1995, она је сведочила о војним картама заплењеним током истраге у штабовима јединица ВРС или добијеним од Министарстава унутрашњих послова и одбране РС, и о мапама које је Тужилаштво сачинило на основу информација са оригиналних карата у вези са операцијом ''Криваја 95'', на подручју Сребренице.

Према речима заступника оптужбе Питера Меклоског, Галагерова ће се вратити како би дала исказ о видео запису који ће Тужилаштво користити уз следећег сведока.

Суђење се наставља сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара