Наставак суђења за побуну ЈСО

Горан Петровић, бивши начелник Државне безбедности, сведочио је у наставку суђења припадницима ЈСО осумњичених за оружану побуну у новембру 2001. године. Суђење се наставља 18. априла, сведочењем заменика начелника ДБ-а Зорана Мијатовића.

У наставку суђења припадницима расформиране Јединице за специјалне операције за оружану побуну у новембру 2001. године, оптужени су испитивали бившег начелника Државне безбедности Горана Петровића. Већине догађаја и детаља се не сећа, што адвокати одбране виде као сведочење у њихову корист.

Суђење се наставља 18. априла, сведочењем заменика начелника ДБ-а Зорана Мијатовића.

Првооптужени Милорад Улемек бившег шефа ДБ-а питао је на основу чега тврди да су Душан Спасојевић и он организатори и да су изманипулисали припаднике ЈСО-а да ће због хапшења браће Бановић сносити последице.

Горан Петровић је одговорио да је Улемек тиме покушао да прикрије своје учешће и учешће појединих припадника ЈСО у атентату на Ибарској магистрали, убиству Славка Ћурувије и Ивана Стамболића и другим случајевима.

"Ако неко почини сијасет кривичних дела, има све разлоге да изманипулише припаднике јединице и од њих направи инструмент и штит како би избегао одговорност", рекао је Петровић.

О кривичним делима Милорада Улемека је, како каже, знао много пре него што је постављен на чело Државне безбедности.

На питање Милорада Улемека зашто га, ако је знао да је учествовао у толиком броју кривичних дела, није суспендовао или сменио у тренутку када је дошао на чело ресора ДБ, Горан Петровић је рекао да су тада то била само оперативна сазнања.

Бивши шеф ДБ-а рекао је и да је своје сумње да иза побуне беретки стоје Улемек и Душан Спасојевић, изнео премијеру Зорану Ђинђићу и министру полиције Душану Михајловићу. Његове предлоге за решење проблема са јединицом нису прихватили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се