Oслобођени оптужби за бекство

Сретко Калинић и Жељко Миловановић ослобођени оптужби за покушај бекства из Специјалног суда у Београду фебруара прошле године. На годину дана затвора осуђен један од затворских чувара због злоупотребе службеног положаја, док је други ослобођен.

Специјални суд у Београду ослободио је Жељка Миловановића и Сретка Калинића оптужби за покушај бекства из притворске јединице у згради тог суда у Београду, 7. фебруара прошле године.

Суд је на годину дана затвора осудио припадника судске страже Нинослава Страхинића због злоупотребе службеног положаја, а затворски чувар Ненад Митровић је ослобођен, рекла је Танјугу портпарол суда Маја Ковачевић.

Тужилаштво за организовани криминал има право да уложи жалбу на ову пресуду Апелационом суду у Београду. Калинић и Миловановић су осуђени на вишедеценијске казне затвора за бројна тешка кривична дела.

Калинић је као припадник земунског клана осуђен на јединствену казну од 40 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића као и низ убистава која је извршио као припадник те групе. Миловановић је правоснажно осуђен на 40 година затвора у Загребу због убиства хрватског новинара и власника листа "Национал" Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Франића, а у Београду му се још суди за то исто дело.

Миловановић је раније признао да су он и Калинић побегли из својих ћелија, тврдећи да су то урадили да би се осветили чуварима који су их шиканирали, али да нису хтели да беже из затвора, јер су били свесни да у томе неће успети.

Страхинић и Митровић су били дежурни чувари у притворској јединици, када су 7. фебруара, око 5.30 сати, Калинић и Симовић успели да изађу из својих ћелија 75 и 77 и покушали да напусте затвор у Устаничкој улици, али су их у томе спречили припадници Жандармерије који чувају затворски комплекс са спољне стране.

Калинић и Миловановић су металним тестерицама пререзали металне шипке на вратима ћелије, провукли се и изашли у ходник, где су савладали Страхинића, попели се на први спрат зграде, а потом развалили решетке и кроз прозор искочили у двориште где су их "сачекали" припадници Жандармерије.

Тужилаштво је у оптужници предложило да се Калинићу и Миловановићу као и чувару Митровићу изрекну максималне казне затвора од пет година, а Страхинићу четири.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара