Читај ми!

Почело суђење Шарићу и Радуловићу

Читањем оптужнице пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду почело обједињено суђење вођама криминалних група Дарку Шарићу и Родољубу Радуловићу због шверца дроге. Оптужница тужилаштва их терети за кријумчарење 5.754 килограма кокаина из Јужне Америке.

У Специјалном суду у Београду почело обједињено суђење припадницима нарко клана Дарка Шарића, као и Родољубу Радуловићу званом Миша Банана, који су оптужени за кријумчарење укупно 5.754 килограма кокаина из Уругваја, Аргентине и Бразила у Западну Европу.

Суђење је почело читањем оптужнице за кријумчарење 1.825 килограма кокаина из Аргентине, на којој се на налази бизнисмен Родољуб Радуловић, који је у бекству.

Радуловићев адвокат Велислав Милутиновић каже да његов клијент није крив, али не спори да је преко својих предузећа био власник бродова, који се наводе у оптужници. 

"Он лично није управљао тим бродовима. Ја већ сада поседујем део доказа о брокерским кућама који су руководили пословном делатношћу тих бродова", рекао је адвокат Родољуба Радуловића.

Адвокат Милутиновић, Родољуба Радуловића описује као привредника који је пословао у Америци, Русији, Европи и Азији. Човека који је имао пословне разговоре и контакте са бившим премијерима Антом Марковићем, Радојем Контићем и Радоманом Божовићем.

"Што се тиче наводних политичко криминалних веза између њега и Дачића о чему се спекулише у јавности, категорично тврдим да нема никаквих ни назнака о таквој политичко криминалној вези. Напротив, ради се о једној другарско пријатељској вези", рекао је адвокат Родољуба Радулoвића.

"Радуловић је био спреман да отрпи притвор и све остало. Ја и даље инсистирам да он дође и брани свој став у овом поступку", рекао је његов бранилац на почетку обједињеног суђења свим припадницима Шарићевог клана, на ком је представљана "аргентинска оптужница", којом је обухваћен Радуловић.

Оптужени за шверц кокаина из Аргентине, Жељко Вујановић, негирао је пред Специјалним судом кривицу и рекао да је био само курир који је преносио информације осталим оптуженима.

Вујановић је навео да је поруке најчешће носио Горану Соковићу који је са Дарком Шарићем и преминулим Драганом Дудићем Фрицом оптужен за организовање шверца.

На почетку суђења суд је раздвојио поступак према оптуженом Дарку Тошићу, који је у бекству, пошто на суђење није дошао његов бранилац Драган Симић.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 39 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Београду наћи ће се свега 11 оптужених, пошто је њих 16 у бекству, девет је признало кривицу, а тројице су добила статус сведока сарадника.

У поступку је према наводима тужилаштва укупно 30 оптужених. Сведоци сарадници се не изузимају од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као "награда" за сарадњу у расветљавању кривичних дела.

Од подизања прве оптужнице у априлу 2010. године деветорица оптужених је правоснажно осуђено на основу споразума са Тужилаштвом за организовани криминал према којима су признали кривицу за шверц кокаина у замену за блаже затворске казне и одузимање имовине.

Распад после "Балканског ратника"

Шарићева група почела је да се распада пре три и по године након међународне акције "Балкански ратник", када је у Уругвајској луци заплењено око 2,2 тоне кокаина, на јахти хрватског држављанина Анастазија Мартинчића, такође припадника Шарићеве екипе.

Споразуме о признању кривице тужилаштвом су закључили Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Рашић, Марко Воротовић и Милош Крповић.

Они су осуђени на казне од две године и девет месеци до десет и по година затвора, плаћање судских трошкова, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац, којима се у буџет слило више од милион евра.

Дарку Шарићу и особама које су повезане са њим у протекле три године одузето је низ некретнина, луксузних вила, кућа, станова, локала, пољопривредних добара, предузећа, хотела, аутомобила, као и сав пратећи инвентар.

Сведоци сарадници у процесима против Шарићевог нарко клана су Драшко Вуковић, Радан Адамовић и Небојша Јоксовић.

И поред свих оптужница, истрага се у овом случају и даље наставља, посебно у правцу веза тог клана са државним структурама у Србији.

Осим поступка за кокаин у Специјалном суду је у току и суђење оптуженима за прање новца, који је Шарићева група стекла кријумчарењем кокаина.

На оптуженичкој клупи те екипе је осам оптужених, јер су двојица признала кривицу а Шарић је у бекству.

Поред Дарка Шарића и Родољуба Радуловића, у бекству су Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Никола Димитријевић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.

За њима је расписана Интерполова потерница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара