Читај ми!

Сведок: Документовани сви злочини

Бивши помоћник министра унутрашњих послова РС Добрислав Планојевић на суђењу Радовану Караџићу рекао да никада није добио ниједан писани извештај о ратним злочинима над Муслиманима и Хрватима у БиХ и да је Караџић инсистирао да сви злочини буду документовани.

Никада нисам добио ниједан писани извештај о ратним злочинима над Муслиманима и Хрватима у БиХ, рекао бивши помоћник министра унутрашњих послова РС Добрислав Планојевић на суђењу Радовану Караџићу.

Током више сусрета које је имао са тадашњим председником РС, Караџић је инсистирао да закони буду поштовани, посведочио је Планојевић, који је био и шеф службе државне безбедности у региону Сарајева.

Сведок је назначио да је "почетком рата" било "раширене пљачке" и да су "криминалне групе биле свуда". Истраге су биле отежане ратним сукобима.

Планојевић је као и претходних 116 сведока Караџићеве одбране, за избијање рата окривио муслиманске паравојне формације. Према изјави сведока, међу резервним полицајцима наоружаним од 1991. године било је 95 одсто Муслимана, неки од њих познати криминалци. Оружје је скривано и у џамијама, напоменуо је сведок.

У унакрсном испитивању, тужиоци су Планојевићу предочили документ којим је тадашњи министар унутрашњих послова Мићо Станишић наредио прикупљање документације о злочинима над Србима. Сведок је одговорио да се тога "не сећа" и да су документовани сви злочини.

На констатацију заступнице оптужбе да је највећа истрага МУП РС била о крађи аутомобила "голф" из Творнице аутомобила Сарајево, Планојевић није дао конкретан одговор.

Тужитељка је у судници цитирала Планојевићеву изјаве са хашког процеса Станишићу по којој је министрово обезбеђење била полицијска јединица под командом Душка Маловића, а сведок је нагласио да зна само за једну прилику у којој је Маловићева група осигуравала Станишића при путовању у Београд.

Јединица Душка Маловића повезивана је са убиством две муслиманске породице у Бијељини у лето 1992. о чему су говорили и сведоци Караџићеве одбране. Станишића и бившег шефа полиције у Бањалуци Стојана Жупљанина, Хашки трибунал јуче је осудио на по 22 године затвора због прогона Муслимана и Хрвата 1992.

Током унакрсног испитивања, Планојевић је потврдио да је чуо за злочине Веселина Влаховића званог Батко на Грбавици и да је затим о томе разговарао са министром Станишићем и премијером РС Бранком Дјерићем.

Државни суд у Сарајеву сутра ће изрећи пресуду Влаховићу, оптуженом за тешке злочине над цивилима на Грбавици током рата у БиХ. Влаховићу је судјено након што је ухапшен у Сспанији.

На сугестију тужилаца да је против паравојне формације "жуте осе", која је починила злочине над Муслиманима у Зворнику, МУП РС предузео акцију тек пошто је, на граници са Србијом, одузимала украдене "голфове" из Сарајева, Планојевић је рекао да "није тако" и да је "операција против њих спремана дуже".

Планојевић је потврдио да је МУП РС у августу 1995. године заробљене француске војнике Унпрофора сматрао "таоцима" пошто су му тужиоци предочили полицијски документ у којем је то наведено.

Суђење Караџићу у Хагу биће настављено у уторак, 2. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара