Читај ми!

Афера РБВ, осумњичени на саслушању

Због сумње да су одобравали кредите мимо закона и важећих процедура приведено троје бивших челника Развојне банке Војводине сазнаје РТС. Они се сумњиче да су одобрили неколико десетина кредита у укупном износу од 25 милиона евра без адекватних банкарских гаранција.

22.05 - Саслушање осумњичених још траје и највероватније биће завршено током ноћи, потврђено РТС-у у Тужилаштву. Одлука да ли ће им бити одређен притвор требало би да буде позната ујутру.

12.55 - Троје осумњичених приведено у Тужилаштво за организовани криминал. У току њихово саслушање.

09.50 - Приведено троје радника Развојне банке Војводине, сазнаје РТС.

Припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, привели су јутрос троје бивших челника Развојне банке Војводине (РБВ)због сумње да су одобравали кредите мимо закона и важећих процедура те банке.

Осумњичени су некадашњи председник Извршног и кредитног одбора Срђан Петровић, који је био и принудни управник у Металс банци, затим Биљана Јовановић, бивша председница Извршног и кредитног одбора те банке и бивши директор Сектора за пословање са привредом и члан Кредитног одбора Развојне банке Војводине Слободан Бајин.

Поред њих, кривичном пријавом због сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја, биће обухваћен и власник десет предузећа за транспорт и одржавање путева Душан Боровица, који је од раније у притвору у Зрењанину.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Они се сумњиче да су Боровициним предузећима одобрили неколико дестина кредита у укупном износу од 25 милиона евра без адекватних банкарских гаранција. Та сума представља незакониту имовинску корист за Боровицу, а штету за Развојну банку Војводине.

"Због блокаде рачуна предузећа и неодговарајућих обезбеђења банкарске гаранције које су активиране нису могле бити наплаћене, а одобрени кредити нису враћени банци", каже тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Сазнајемо да су као гаранција коришћене менице, овлашћења и међусобна јемства Боровичиних фирми које су већ биле презадужене.

Боровица лично уговарао кредите 

И поред тога што је имао директоре у својим фирмама, сазнајемо да је Душан Боровица лично уговарао кредите са одговорним људима у банци и давао налоге како да се троши новац.

"Он је искоришћен сасвим за друге намене пре свега за отплату претходних кредита, а такође добар део овог новца је искоришцен и за приватизацију друштвеног предузећа 'Слога' Каћ", каже директор полиције Милорад Вељовић.

Сумња се да је у том случају Развојна банка прихватила хипотеку над делом земљишта "Слоге" из Каћа које је било у спору.

"Ова контрола мора показати одговорност свих лица како у Развојној банци Војводине, а још више и одговорност оних лица ван РБВ која су вршила директан утицај на пословање ове банке, односно ко је давао налоге и коме да се одобравају кредити и којим правним и којим физичким лицима", каже директор полиције.

Медији су претходних дана као један од наводно спорних кредита означили и онај који је Развојна банка прошле године одобрила Демократској странци.

"Полиција до сада није тужилаштву доставила податке о могућим другим спорним пласманима Развојне банке Војводине тако да не могу да коментаришем шта ће од тога бити спорно и да ли ће нешто бити спорно", објашњава тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић.

Вељовић: Истрага ће ићи даље 

У тужилаштву кажу да је осумњичени Срђан Петровић раније осуђен пресудом Посебног одељења на казну затвора у трајању од једне године због кривичног дела прања новца у време док је радио као директор Металс банке, а у оквиру истраге против Дарка Шарића.

Директор полиције Милорад Вељовић каже да је ово тек почетак рада.

"Једноставно желим да кажем да ћемо ући даље, треба испитати коме су давани кредити, по ком основу. А у суштини највећи део тих кредита даван је без икаквог законског основа и лицима, за које је неко наређивао ван Развојне банке Војводине", рекао је Вељовић.

Вељовић је нагласио да је та банка, како је рекао, служила свему другом, неким приватним интересима, а не развоју нити Војводине нити Србије.

Иначе, спорни кредити су одобрени привредним друштвима "Боровица транспорт" д.о.о. Рума, "Боровица транспорт-пут" д.о.о. Рума, "Панонија путеви" д.о.о. Рума, "Сремски путеви" д.о.о. Рума, "Путеви" а.д. Сремска Митровица, "Хидрограђевинар" а.д. Сремска Митровица, "Дунав група агрегати" д.о.о. Нови Сад, "Војводинапут-Зрењанин" а.д. Зрењанин, "Напредак" а.д. Апатин и "Руматранс" а.д. Рума, наводи се у саопштењу МУП-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара