Читај ми!

Укинута пресуда Станку Суботићу

Пресуда којом је Станко Суботић Цане 2011. године осуђен на шест година затвора због шверца цигарета укинута одлуком Апелационог суда у Београду. Одлучено да се суђење понови пред Специјалним судом у Београду.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је Станко Суботић Цане у одсуству био осуђен на шест година затвора, а оптужени као припадници његове групе на затворске казне од десет месеци до четири и по године због шверца цигарета током деведесетих година.

Истом одлуком наложено је да се суђење Суботићу и осталима понови пред Специјалним судом у Београду који је донео, сада укинуту, пресуду у октобру 2011. године.

Суботић је у бекству од 2006. године када је покренут кривични поступак против њега, али слободно живи и ради у Швајцарској која не признаје кривично дело злоупотребе службеног положаја за које је оптужен по српском закону и не жели да га хапси и изручи.

Потерницу, која је за Суботићем била на снази и по којој је безуспешно хапшен у Москви 2008. године, Интерпол је укинуо у јуну, односно ставио је ван снаге у свим државама чланицама те полицијске организације.

Потерница, која је расписана 2006. године на снази је још у Србији.

Специјални суд је више пута одбијао Суботићеве понуде да се, уз јемство, брани са слободе, односно да се повуче потерница и поништи налог за хапшење и притвор.

У децембру 2011. године суд је одбио највиши икад понуђени износ српском правосуђу за јемство од пет милиона евра, а трећи који је нудио Суботић. Претходни предлози за јемство износили су 700.000 евра и два милиона евра.

Укинутом пресудом Специјалног суда од 6. октобра 2011. Суботић је, поред затворске казне, обавезан да у року од 15 дана од правоснажности пресуде у буџет Србије уплати 75.821.404 динара са каматама које се рачунају од 1. новембра 1996. године.

Одлукама Специјалног суда, привремено су Суботићу одузете некретнине и локали у Србији и Црној Гори, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Оспореном пресудом је и некадашњи директор Савезне управе царина Михаљ Кертес осуђен на четири године затвора, оснивач јединице "Шкорпиони" Милан Милановић Мргуд на три године, а бивши начелник новосадске полиције Миодраг Завишић на годину дана.

Бивши радници Царине Небојша Николић Тарзан и Драго Додевски добили су две, односно годину и четири месеца затвора.

Радник Суботићевог предузећа "Миа Уб" Мирослав Пешић осуђен је на казну затвора од 10 месеци, певачица Ивана Олујић на годину дана, Лука Ненадић на две и Стеван Бановић на три и по године затвора.

Суботићев сестрић Никола Милошевић због бекства осуђен је у одсуству на четири и по године затвора, као и Јовица Ранђеловић који је осуђен на три и по године.

Двоје оптужених, бивши шеф новосадске Државне безбедности Милован Попивода и Ивана Крчмаревић, ослобођени су оптужби.

Суботић је осуђен у одсуству, јер је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

То су радили уз помоћ службеника Савезне управе царина који су омогућили улазак теретних камиона са цигаретама без икаквог евидентирања.

Потом су цигарете превозили и складиштили их у више магацина по Србији, а затим их препродавали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара