Читај ми!

Сведок: Муслимани одлазили добровољно

Муслимани из Бијељине одлазили добровољно, у оквиру "хуманог пресељења", рекао Караџићев сведок одбране Драгомир Љубојевић. Према оптужници, несрпски становништво протерано након заузимања Бијељине од стране снага Жељка Ражнатовића Аркана.

Низ сведока одбране Радована Караџића који су пред Хашким трибуналом оповргавали оптужбу о прогону муслимана из Бијељине од 1992. до 1995. године, наставио је Драгомир Љубојевић који је изјавио да су муслимански мештани из тог града одлазили добровољно, у оквиру "хуманог пресељења".

Према оптужници против тадашњег председника Републике Српске, српске снаге, предвођене Жељком Ражнатовићем-Арканом, у априлу 1992. године су насилно заузеле Бијељину, убивши притом 48 муслимана, а несрпско становништво затим је протерано.

Сведок Љубојевић, који је 1996. године постао председник СО Бијељина, то jе негирао, тврдећи да су муслимани својом вољом одлазили из града у нади да ће другде имати бољи живот.

Као узрок одласка муслиманских мештана, сведок је навео и да је у Бијељину дошло око 50.000 Срба протераних из других крајева БиХ.

У унакрсном испитивању, тужитељка Хилдегард Ерц-Рецлаф је питала сведока да ли је знао да "мајор" Војкан Ђурковић, близак Ражнатовићу, протерује муслимане из Бијељине.

Љубојевић је одговорио да то да није знао, али и да то "не може искључити".

Заступница оптужбе је сведоку, потом, предочила извештаје Црвеног крста да је Ђурковић прогнао више од од 2.500 Муслимана из Бијељине.

Узвративши да "извештај није тачан" и да му "није познато да се то дешавало", Љубојевић је, затим, рекао да се "пресељење често дешавало уз сагласност муслимана".

То је назвао "хуманим пресељењем", у околностима када је "Бијељина била пребукирана" због великог броја српских избеглица, а "живот изузетно тежак".

Тужитељка Ерц-Рецлаф, сведоку је предочила и документ по којем је сам Караџић покренуо истрагу против Ђурковића, на шта је Љубојевић одговорио да је "о томе било говора" када је постао председник општине, али да Ђурковић никада није био осуђен ни за шта.

На сугестију оптуженог Караџића, Љубојевић је посведочио и да "апсолутно није тачно" да су власти одобравале деловање Ђурковића и учествовале у исељавању.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници, биће настављено у идући понедељак, 25. март, када би, по обавезујућем налогу суда, у Караџићеву одбрану требало да сведочи генерал Војске РС у пензији Радислав Крстић.

Хашки трибунал је 2004. године генерала Крстића (64), који је за време рата у БиХ био командант Дринског корпуса ВРС, правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Почетком фебруара, Крстић је у судници одбио да сведочи из, како је врдио, здравствених разлога.

Лекарским и психијатријским прегледима, које је наложило судско веће, потом је утврђено да не постоје медицински разлози који би Крстића спречавали да сведочи, а судије су његово сведочење заказале за 25. март.

Како је данас рекао председавајући судија Огон Квон, генерал Крстић је у писму расправном већу нагласио да не жели да сведочи. Веће је, по речима судије Квона, остало при својој одлуци.

Уколико одбије да сведочи, Крстић би могао бити оптужен за непоштовање суда, за које је запрећена казна до седам година затвора, глоба до 100.000 евра или обе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара