Читај ми!

"Косовска четворка" тражи мање казне

Четворица бивших званичника Србије и СРЈ негирали пред судијама Хашког трибунала своју кривицу за злочине на Косову 1999, за које су неправоснажно осуђени на казне затвора од 15 годиина до 22 године. Тужилаштво тражи повећање казне.

Припадници некадашњег државног, полицијског и војног врха СР Југославије и Србије – Никола Шаиновић, Небојша Павковић, Владимир Лазаревић и Сретен Лукић, негирали су, у оквиру жалбеног поступка, своју кривицу за злочине на Космету 1999. године. Тужилаштво тражи повећање казне, а једино је генерал Драгољуб Ојданић одустао од жалбе, преноси дописник агенције Бета.

Првостепеном пресудом, Трибунал је 29. фебруара 2009. осудио на по 22 године затвора Николу Шаиновића (64), бившег потпредседника Владе СРЈ, Небојшу Павковића (66), који је био командант Треће армије Војске Југославије и начелника Штаба МУП-а на Косову, генерала Сретена Лукића (57).

На по 15 година затвора због помагања и подржавања злочина на Косову, неправоснажно су били осуђени бивши начелник Генералштаба ВЈ генерал Драгољуб Ојданић (71) и командант Приштинског корпуса ВЈ генерал Владимир Лазаревић (63). Бившег председника Србије Милана
Милутиновића, Трибунал је ослободио кривице.

На крају расправе о жалбама током које су одбране затражиле ослобађање, а тужилаштво да казне буду "знатно повећане", четворица неправоснажно осуђених изјавила су да су на Косову деловала у одбрани земље од терористичке ОВК која је настојала да отцепи покрајину и истовремених напада НАТО-а из ваздуха.

Генерал Владимир Лазаревић изјавио је да је НАТО предузео "класичну спољну агресију" против СРЈ и да је током те агресије изведена "практична симулација егзодуса албанских цивила".

"НАТО команданти наредили су масакре тих цивила", тврдио је Лазаревић, прецизирајући да је алијанса убила 500 цивила и срушила 700 објеката.

Никола Шаиновић рекао је судијама да је на Косову радио као "државни службеник" и да нема везе са злочинима почињеним у тој српској покрајини.

"Првостепено веће ме је осудило за нешто у чему нисам учествовао и за позицију на којој нисам био", рекао је Шаиновић.

Генерал Небојша Павковић изјавио је да му, насупрот пресуди, Шаиновић никада ништа није наређивао и да "не зна зашто је Шаиновић овде".

"Сукоб на Косову водио се између нелегалне ОВК која је терористичким средствима покушала да оствари сепаратистичке циљеве и ВЈ и МУП-а Србије који су настојали да сузбију тероризам", додао је Павковић.

Лукић саосећа са свим жртвама 

Полицијски генерал Сретен Лукић изјавио је да се саосећа са свим жртвама "тог несрећног рата" и рекао да је на Косово отишао "не добровољно, него по сили закона".

"Штаб МУП-а Србије на Косову није био команда, а ја нисам био командант, ни де јуре ни де факто", тврдио је Лукић и додао да је прави командант полиције на Косову био генерал Обрад Стевановић, човек од поверења Слободана Милошевића.

Коначну пресуду Шаиновићу, Павковићу, Лазаревићу и Лукићу, Трибунал ће изрећи накнадно.

Шаиновић, Павковић и Лукић су првостепеном пресудом били означени као као кључни учесници "у заједничком злочиначком подухвату" насилног протеривања стотина хиљада албанских цивила са Косова од марта до јуна 1999, чији је циљ била – како се наводидило и у оптужби – "промена етничке равнотеже ради задрзавања српске контроле" над покрајином.

Они су проглашени кривим по свих пет тачака оптужнице: за присилно премештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са Косова.

За помагање и подржавање депортације и присилног премештања проглашени су кривим генерали Ојданић и Лазаревић.

На пресуду су се жалили сви осуђени, али и тужилаштво. Генерал Ојданић недавно је повукао жалбу, прихватајући налазе из првостепене пресуде и казну, а затим је, у његовом случају, од
жалбе одустало и тужилаштво.

Оптужени Шаиновић и Ојданић су у притвору Трибунала од пролећа 2002, када су се добровољно предали. Пошто ће му ускоро истећи две трећине правоснажне казне, генерал Ојданић има право да затражи превремено ослобађање.

Генерали Павковић, Лазаревић и Лукић добровољно су се предали 2005. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво