Читај ми!

Сведок: "Жесток инцидент" у Кравицама

Масовно убиство које је почињено у Кравици било је "жесток инцидент", односно освета коју су изазвали заробљеници тиме што су отели оружје од чувара и убили једног полицајца, рекао сведок на суђењу Радовану Карађићу, Јован Николић.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници,  пред Хашки трибунал као сведока одбране извео је Јована Николића, очевица убистава заробљеника из Сребренице које су у јулу 1995. године у околини Братунца починиле српске снаге.

Николић је рекао да је 14. јула 1995. године видео како маскирани српски војници, које није могао да препозна, испред земљорадничке задруге у селу Кравица убијају "десетак-петнаест" заробљених муслимана.

Починиоци су жртве приморали да легну лицем ка земљи, а онда су им пуцали у леђа, описао је сведок "ужасан призор" којем је присуствовао.

Тадашњи директор задруге, Николић је, међутим, тврдио да је масовно убиство које је почињено у Кравици било "жесток инцидент", односно освета коју су изазвали заробљеници тиме што су отели оружје од чувара и убили једног полицајца.

Према оптужници против Караџића (67), специјална полиција РС је у складишту у Кравици, 13. и 14. јула 1995. године убила око 1.000 заробљених муслимана из Сребренице.

То је било прво у низу систематских масовних стрељања муслиманских заробљеника у данима пошто је Војска РС заузела Сребреницу, 11. јула 1995. године, а укупан број жртава је, према тужиоцима, око 7.000.

Према сажетку сведокове изјаве, који је Караџић прочитао у судници, Николић је "после велике побуне у кравичком складишту, отишао у Братунац и известио власти о инциденту... Власти су одмах предузеле мере да очисте терен тако што су тела убијених пребациле у село Глогова и покопале".

Током унакрсног испитивања, тужилац Џулијан Николс подсетио је сведока да је хашком тужилаштву 2001. године рекао да је у кравичком складишту био очевидац "геноцида".

Одговоривши да се не сећа да је употребио реч "геноцид" и да тада није знао шта она подразумева, Николић је казао да оно што је видео "јесте било страшно".

Пошто му је заступник оптужбе предочио да је 2005. године тужиоцима у БиХ рекао да је у задружном складишту у Кравици био и 13. јула 1995. године увече, када је велики број заробљеника убијен, сведок је и то потврдио.

Рекао је да је тачно да му је полицајац Зоран Ерић тада рекао "да се људи убијају, да има много мртвих" и да су починиоци припадници јединице специјалне полиције из Скелана.

Сведок је потврдио и да је тада чуо рафале и детонације из складишта у које није улазио.

"Тако је. Ја сам рекао да је у Кравици 13. јула дошло до жестоког инцидента у којем су заробљеници отели оружје од стражара, запуцали на стражаре, а онда су стражари узвратили ватром и побили људе у том хангару.", објаснио је и додао да се он "тамо навече нашао, задржао се пет-шест минута и вратио у Братунац".

Упитан зашто то није поменуо у изјави Караџићевој одбрани, одговорио је да га нико није питао.

На подсећање тужиоца да је тужиоцима у БиХ изјавио да су и починиоци убиства које је сутрадан видео били исти полицајци, сведок је одговорио: "Не, била су два-три војника с фантомкама".

На Николсову сугестију да убиство 1.000 људи које траје сатима није могло бити спонтана и емотивна реакција на побуну заробљеника, Николић је тврдио да "ту није било 1.000 људи", јер их "простор није могао примити".

Као доказ да је убијање било организовано, а не спонтано, тужилац је навео и чињеницу да је сведок сутрадан ујутро био очевидац убиства.

"То је неконтролисана реакција људи који или имају поремећај мождани, или су одметници или имају освету. То није нормалан човек који је могао да то уради", узвратио је Николић.

Суђење бившем лидеру босанских Срба биће у Хагу настављено идуће недеље.

Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво