Читај ми!

Сведок одбране видео лешеве у Кравицама

На суђењу Радовану Караџићу у Хагу, сведок одбране Александар Тешић описао како је јула 1995, у селу Кравице код Сребренице, видео "200 до 300" лешева сребреничких Муслимана.

У наставку суђења Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, сведок одбране Александар Тешић описао је како је јула 1995. године у селу Кравице, између Сребренице и Братунца, видео "200 до 300" лешева сребреничких Муслимана које су убиле српске снаге.

Оптужница тадашњег председника Републике Српске Караџића (67) терети за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице која је Војска РС стрељала у данима пошто је, 11. јула 1995, заузела ту енклаву под заштитом УН у источној Босни, преноси дописник агенције Бета.

По оптужници и ранијим пресудама Трибунала, у сеоској задрузи у Кравицама, 13. јула 1995, убијено је око 1.000 Муслимана и то је било прво у низу масовних убистава заробљеника из Сребренице.

Тадашњи општински секретар за народну одбрану у Братунцу, сведок Тешић, испричао је, док су га унакрсно испитивали тужиоци, шта је 14. јула 1995. године ујутро видео испред складишта у Кравицама из аутобуса, којим је регруте водио у Зворник:

"Директна погубљења нисам видео. Ја кад сам наишао, видео сам приличну гужву, на путу је било доста војника, аутобус се кретао јако споро и повремено је застајкивао. Уз сам зид зграде задруге било је јако много лешева. Заиста, и сад кад помислим и створим ту слику, био је то прави шок за мене и поготово за младе момке од 18 година", рекао је Тешић.

"Сматрам да је било између 200 и 300 лешева који су били на камари висине можда метар и по, па ми се учинило из далека кад сам ишао да су то дрва, цепке, цепанице поређане, тако ми се чинило. Кад смо пришли видео сам да су то људи... Прошли смо лагано, страшно је било - утисак је био страшан", рекао је сведок одбране.

Међу српским војницима "у различитим униформама", Тешић, како је рекао, није препознао никога из Братунца.

На питање тужиоца зашто није зауставио аутобус и питао шта се догађа, одговорио је да то, између осталог, није учинио "из страха од тих људи".

После Тешићевог исказа, Караџић је пред судије извео свог експерта за демографију Стева Пашалића.

Одбацујући налазе демографских експерата тужилаштва о променама становништва у БиХ током рата, Пашалић је оценио да су они "тенденциозни", засновани на погрешним узорцима и да нису у обзир узели све битне узроке промена у саставу становништва.

По Пашалићу, експерти тужилаштва при утврђивању броја "борбених смрти" у БиХ "из тенденциозних разлога нису правили разлику између цивила и бораца", нити чињеницу да се морталитет у рату повећава и из других разлога.

Из истих разлога, ни налази о померању несрпског становништва из 20 босанских општина, наведених у оптужници која Караџића терети за прогон Муслимана и Хрвата, по експерту одбране "нису употребљиви" и стварају "криву историјску и демографску слику".

За демографске извештаје тужилаштва о Сребреници, Пашалић је такође тврдио да су погрешни, зато што о томе "не постоје поуздани извори", и сугерисао да "уносе пометњу" и да је могућа грешка "до 30 одсто".

Сведок је тврдио да у БиХ од 1970-их година траје "етничка и територијална хомогенизација" коју рат није изазвао, али је поспешио.

Пашалић је изјавио да се после рата константно повећавају број усељених у Републику Српску, и број одлазака из Федерације БиХ.

"Повратак у РС је практично завршен", рекао је експерт одбране, наводећи као пример да се у општину Зворник до сада вратило "25.000 Бошњака". За разлику од тога, Срби у Федерацији чине три одсто становништва, а пре рата их је било 17 одсто.

Док су га унакрсно испитивали тужиоци, Пашалић је прихватио да је део "етничке хомогенизације" чинило и "етничко чишћење" током рата, али је нагласио да "није све било етничко чишћење" и да "то није била општа појава у БиХ током рата".

Караџић ће одбрану у Хагу наставити сутра. Бивши лидер босанских Срба оптужен је и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара