Читај ми!

Оптужница због мучења заробљеника

Против Марка Цревара из Нових Бановаца подигнута оптужница због мучења двојице ратних заробљеника који су, као бивши припадници резервног састава Збора народне гарде Хрватске, заробљени у Вуковару.

Српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против Марка Цревара из Нових Бановаца за ратни злочин против двојице ратних заробљеника у Вуковару, који су као припадници Збора народне гарде Хрватске били заробљени 18. новембра 1991. године у Вуковару, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужница терети Цревара да је, као бивши припадник Територијалне одбране Вуковара, у Прихватном центру затвора у Сремској Митровици 27. фебруара 1992. године током испитивања мучио ратне заробљенике М. К. и Д. Г, тражио од њих да признају оптужбе које су им стављене на терет и пруже податке од војног значаја.

Он их је притом, како се наводи, ударао ногама и металним предметом у пределу кичме, наводи се у саопштењу.

М. К. и Д. Г. су, као бивши припадници резервног састава Збора народне гарде Хрватске, били заробљени 18. новембра 1991. године у Вуковару.

Цревар је, према оптужници, кривично дело починио са Љубаном Милановићем (против кога се води кривични поступак у Хрватској) и више непознатих припадника ЈНА и Милиције Републике Српске Крајине.

Државно тужилаштво Хрватске уступило је тај предмет Жупанијског суда у Загребу Тужилаштву за ратне злочине Србије, на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида из октобра 2006. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара