Читај ми!

Излио се мазут у Гроцкој

Истекао мазут из резервоара у кругу фабрике за прераду воћа у Гроцкој. Мрља није доспела до Дунава. Рупа на резервоару је санирана, затворен је бетонски базен, насута земља и тако спречено даље изливање у реку Грочицу.

У улици Народних хероја у Гроцкој рано јутрос излио се мазут из резервоара у кругу фабрике која је у саставу "Воћарских плантажа", потврдила је за РТС начелница Управе за ванредне ситуације у Београду Сања Вуксановић Жугић.

Рупа на резервоару из којег се излио талог мазута у кругу напуштене фабрике ПКБ-а у Гроцкој је санирана, затворен је бетонски базен, насута земља и тако спречено даље изливање у реку Грочицу.

Директор "Плантаже" Жарко Раденовић каже да није било много мазута већ талога који у води ствара привидну мрљу.

Мазут је стигао до ушћа у реку Дунав где су риболовци чамцима блокирали реку и тако спречили да се мазут излије даље. 

"Не знамо које су тачне количине мазута који је истекао. Оно што смо констатовали јесте да је дошло до цурења мазута из резервоара и из бетонског базена који је оштећен", рекла је начелница Управе за ванредне ситуације у Београду Сања Вуксановић Жугић. 

Екипе су одмах приступиле санирању резервоара и бетонског базена, тако да је спречено даље истивање мазута у речицу Грочицу.

"С обзиром на то да је каснила дојава, прилична количина мазута је већ истекла, тако да смо приступили даљој санацији", рекла је начелница Управе за ванредне ситуације.

Сања Вуксановић Жугић рекла је агенцији Бета и да је мала количина мазута отишла у Дунав, али је истакла да је река очишћена.

"Мала количина мазута јесте отишла у Дунав, али је то санирано доласком екипе из Рафинерије 'Панчево'. Дунав је безбедан и нема ниједан грам мазута", рекла је и додала да је на лицу места и водопривредна инспекција.

Сања Вуксановић Жугић навела је и да је у току чишћење корита реке Грочице у дужини око километар и по у коју се одлио мазут који је исцурио из резеровара.

Према непотврђеним информацијама, непозната особа украла је вентил са резервоара. 

"Ватрогасне службе и службе обезбеђења дошле су на лице места и позване су екипе из Рафинерије да пречисте канал и да спрече отицање талога близу Дунава", каже Жарко Раденовић, директор "Плантаже". 

Начелница Управе за ванредне ситуације у Београду рекла је да су све службе подигнуте, да сви раде свој посао тако да ће, како каже, свако из свог дела надлежности урадити оно што је неопходно. 

У току дана, специјализоване екипе из НИС-а очистиће мазут из реке. Према првим проценама, избегнута је већа еколошка катастрофа. 

"ПКБ корпорација" саопштила је да Фабрика за прераду воћа у Гроцкој није у саставу те корпорације. Како је саопштила информативна служба ПКБ-а, та фабрика за прераду воћа сада је део предузећа у реструктурирању, "Воћарске плантаже". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара