Читај ми!

Сведок негирао протеривање муслимана из Бијељине

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Миливоје Кићановић негирао наводе оптужнице да су српске снаге током рата у БиХ из Бијељине протеривале муслиманско становништво.

Сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу, Миливоје Кићановић, који је био директор бијељинске болнице,рекао је да српске снаге нису протеривале муслиманско становништво током рата из Бијељине а да су сукобе у граду крајем марта и почетком априла 1992. изазвали "муслимански екстремисти" који су "блокирали улице и насумично пуцали на људе".

Пошто је Кићановић отишао из града у оближње село, та "блокада је подигнута" после уличних борби, а када се вратио 3. априла 1992. увидео је да су оптужбе сарајевских медија "о масакру над хиљадама" неистините.

По речима Кићановића, који се више пута састајао с Караџићем, лидер босанских Срба је тада позивао на смиривање тензија и "искрено желео да спречи рат у БиХ".

На питање тужилаца током унакрсног испитивања зашто у изјави није поменуо Жељка Ражнатовића Аркана и његову паравојску, Кићановић је одговорио да су они били у Бијељини, али да их он није видео током борби.

Тадашњи председник Републике Српске, Радован Караџић оптужен је, између осталог, за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ укључујући и Бијељину. По оптужници, српске снаге укључујући и паравојску Жељка Ражнатовића Аркана, у Бијељини су 1. и 2. априла 1992. убиле 48 цивила.

Караџић, који се брани сам, пред судије је извео и пензионисаног официра ВРС Десимира Шаренца који је оповргавао навод оптужнице да је са положаја те војске неселективно гранатирано Сарајево и да је становништво града тако терорисано.

Шаренац, који је био безбедносни официр Сарајевске бригаде ВРС, тврдио је да је артиљерија ВРС само узвраћала на ватру муслиманске војске из града и да није циљала цивилне објекте.

Сведок је сугерисао и да је Армија БиХ гранатама гађала цивиле у граду да би за њихово страдање окривила српску страну и изазвала међународну интервенцију.

Унакрсно испитивање Шаренца тужиоци ће завршити у четвртак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво