Читај ми!

Лечић: ЈСО обезбеђивала Мишковиће

Припадници ЈСО обезбеђивала Мирослава и Марка Мишковића, рекао на суђењу због оружане побуне бивши командант за безбедност јединице Веселин Лечић. Једница пружала заштиту и убијеном вођи "земунског клана" Душану Спасојевићу, рекао Лечић.

Некадашњи комадант за безбедност Јединице за специјалне операције Веселин Лечић изјавио је у Специјалном суду у Београду да су припадници те јединице својевремено обезбеђивали власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и његовог сина Марка.

Лечић, који је један од осам оптужених припадника ЈСО којима се суди због оружане побуне у новембру 2001. године, рекао је да је Јединица пружала заштиту и убијеном вођи "земунског клана" Душану Спасојевићу, сведоку сараднику у процесу против "земунског клана" и убиство премијера Љубиши Бухи Чумету, као и тадашњем високом функционеру ДОС-а Чедомиру Јовановићу, сада лидеру ЛДП-а.

Он је појаснио да је само неко на високој функцији из ресора јавне безбедности (полиције) могао да изда налог за то, али уз инструкције из политичког врха, напомињући да су припадници јединице већ чували Спасојевића и Мишковиће када је он дошао у њу дошао у јуну 2001. године.

Бивши комадант ЈСО Милорад Улемек Легија рекао је да су припадници ЈСО чували Спасојевића, "зато што се осетио угроженим због отмице Мирослава Мишковића" и изнео тврдњу да је Мишковића 2001. године отело обезбеђење Ратка Младића, како би се обезбедила средства за скривање хашког оптуженика.

На основу те приче Спасојевићу је одобрено обезбеђење ЈСО, рекао је Улемек.

Иначе, због отмице Мишковића, Спасојевић је био неколико месеци у притвору, пошто је изручен Србији из Француске, а припадници његовог клана пре неколико година су осуђени на вишегодишње казне због те отмице.

Осим Лечића и Улемека, оптужени су Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић, Звездан Јовановић и Душан Маричић.

Улемек, Јовановић и Маричић у суд су довезени из пожаревачког затвора у ком издржавају максималне казне због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Током процеса за побуну ЈСО, биће саслушани као сведоци бројни садашњи и бивши политичари, као и радници ДБ-а и БИА.

Оптуженима се ставља се на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића, да прекине са побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад - Суботица, у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд, код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара