Читај ми!

Пред судом због "Дечака у црвеном прслуку"

Почело суђење четворици српских држављана за крађу слике Пола Сезана "Дечак у црвеном прслуку" и још три слике из Циришког музеја. Тројица су негирала кривицу, док је трећеоптужени Рашко Младеновић признао крађу и до детаља описао како је украо слике.

После пет година, пред Специјалним судом у Београду почело је суђење четворици српских држављана за крађу слике Пола Сезана "Дечак у црвеном прслуку" и још три слике из Циришког музеја. Тројица су негирала кривицу, док је трећеоптужени признао крађу и до детаља описао како је украо слике.

Четири слике је украо, а две изнео из Швајцарске. Сликом "Гроф Лепик и његове ћерке", Едгара Дегаа измирио је дуг од 25 хиљада евра, а Сезановог "Дечака у црвеном прслуку" дао је једном од оптужених да је прода. Тако трећеоптужени Рашко Младеновић описује пут уметничких дела од Циришког музеја до српске полиције.

Позив некадашњег цимера из београдског затвора, Драгана Ковачевића Боскета, да украду слике прихватио је, каже, да би задовољио хероинску зависност.

"У Цирих сам стигао пет или шест дана пре извршеног дела, где ме је дочекао Боске и у кратким цртама објаснио шта треба да радимо. Рекао је да је реч о слабо заштићеној галерији на ободу града - уђеш, узмеш слику и одеш. За то је требало да добијем 10.000 евра", рекао је Младеновић.

Боске је, каже, организатор крађе, па му није јасно зашто се остали оптужени доводе у везу са тим криминалним делом.

Младеновић је током изношења одбране рекао да је први пут у децембру 2008. године приведен на информативни разговор због сумње да је учествовао у крађи слика у Швајцарској.

У Служби за борбу против организованог криминала МУП-а Србије провео је 48 сати. Мисли да је пуштен како би државне органе довео до осталих потенцијалних учесника у извршењу овог кривиног дела.

Уз извесне контрадикторности при изношењу одбране, тројица оптужених негирала су кривицу. Претрес пред Специјалним судом наставља се 22. марта, када одбрану износи четврти оптужени, Горан Радојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво