Читај ми!

Звездан Јовановић негирао оптужбе

На суђењу придадницима ЈСО, бивши заменик команданта те јединице Звездан Јовановић негирао да је 2001. године хтео да "просвира главу" тадашњем потпредседнику Владе Чедомиру Јовановићу.

Некадашњи заменик команданта Јединице за специјалне операције Звездан Јовановић негирао је тврдње некадашњег команданта те јединице Душана Маричића да је током побуне 2001. године Јовановић хтео тадашњем потпредседнику Владе Чедомиру Јовановићу да "просвира главу".

На суђењу припадницима те јединице за организовање оружане побуне 2001. Јовановић је данас негирао Маричићеве тврдње са претходног главног претреса који је изјавио да се Чедомир Јовановић, приликом доласка у Кулу, посвађао са некадашњим командантом ЈСО Милорадом Улемеком што је наводно изнервирало Звездана Јовановића који је хтео да му "просвира главу".

"Нисам потезао пиштољ, нити сам имао такву намеру. Никаквог конфликта није ни било", рекао је Јовановић.

Пред Специјалним судом у Београду, окривљени Звездан Јовановић и Веселин Лечић су изјавили да припадници те јединице никада не би пуцали на војнике и полицајце и да би такво наређење одбили. Према Јовановићевим речима такво наређење не би послушали ни други припадници ЈСО.

"Не могу да замислим да неко стане пред припадника ЈСО и да им нареди да пуцају на војнике и полицију. Такво наређење бих одбио", нагласио је Јовановић.

С њим се сложио и Лечић који је додао да ни од кога није ни чуо идеју да се нападну припадници полиције и војске.

"Никада не бих био део таквог сценарија, посебно имајући у виду да су пружили подршку нашим тадашњим захтевима. Да се војска испречила не би ни дошло до блиске борбе јер нисмо ни имали довољно наоружање, а и сулуда је идеја да пуцамо на бивше колеге", рекао је Лечић.

Осим Јовановића и Лечића, на оптуженичкој клупи налазе се и некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек, као и командант "црвених беретки" у време побуне 2001. године Душан Маричић Гумар, који су доведени из затвора у Пожаревцу где служе максималне казне због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Петорица оптужених Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић, Мића Петраковић и Веселин Лечић бране се са слободе, пошто су пуштени из притвора крајем новембра прошле године.

Оптуженима се ставља се на терет да је ЈСО од 9. до 17. новембра 2001. године отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића да прекине са побуном.

Побуна ЈСО почела је 8. новембра 2001. године после хапшења браће Ненада и Предрага Бановића, оптужених пред Хашким трибуналом за ратне злочине почињене у логору Кератерм.

Оперативни део "црвених беретки" истовремено је борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата блокирао аутопут први пут 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Центра Сава.

Како се наводи у оптужници на тај начин је ЈСО јасно исказала спремност за примену насиља уколико се не прихвате њени захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво