Читај ми!

Судија Уставног суда осумњичен за превару

Због сумње да је извршио кривично дело преваре, по захтеву Тужилаштва, саслушање судије Уставног суда Томислава Стојковића код истражног судије Првог основног суда заказано за 27. март.

Прво основно јавно тужилаштво поднело је захтев за спровођење истраге против судије Уставног суда Србије Томислава Б. Стојковића због сумње да је извршио кривично дело преваре. 

По захтеву Тужилаштва, саслушање Стојковића код истражног судије Првог основног суда у Београду заказано је за 27. март, рекла је Танјугу портпарол суда Ивана Рамић. 

Судија највишег суда у држави сумњичи се да је позајмио од пријатеља Драгомира А. 55.000 евра, а као залог му дао фалсификовану Модиљанијеву слику. Драгомир А. је преминуо, а паре никад нису враћене његовој удовици.

После саслушања истражни судија ће одлучити да ли ће покренути истрагу против Стојковића, који је у Уставни суд изабран 2010. године на предлог Високог савета судства.

Према захтеву за спровођење истраге, Стојковић је покојном Драгомиру рекао да му је новац неопходан за лечење и да ће му вратити најкасније за два месеца. Као гаранцију да ће вратити новац, Стојковић је Драгомиру А. с којим је био пријатељ, дао уметничку слику, тврдећи да је то Модиљанијева слика чија је вредност 400.000 евра. Тужилаштво сумња да је судија у том тренутку знао да је слика безвредни фалсификат. 

Као оштећена, у овом поступку ће највероватније бити саслушана супруга Драгомира А. За кривично дело преваре у овом облику запрећена је казна до 10 година затвора. 

Иначе, Фонд за хуманитарно право је 11. фебруара 2011. покренуо иницијативу за разрешење судије Уставног суда Томислава Б. Стојковића због сумње да је 1999. године на Косову био умешан у отмицу адвоката албанског порекла. Његово задужење, према тврдњама Фонда, било је да откуп од породице отетог адвоката однесе отмичарима.

ФХП је поднео своју иницијативу тадашњем председнику Србије Борису Тадићу, министарки правде Снежани Маловић, министру полиције Ивици Дачићу и општој седници Врховног касационог суда Србије. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара