Читај ми!

Пресуда Перишићу крајем месеца

Коначна пресуда Момчилу Перишићу биће донета у Хашком трибуналу 28. фебруара. Првостепено веће осудило га је на 27 година затвора.

Хашки трибунал изрећи ће 28. фебруара коначну пресуду бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, преноси Бета.

У септембру 2011. првостепено веће Трибунала неправоснажно је генерала Перишића осудило на 27 година затвора.

Проглашен је кривим за помагање и подржавање злочина над Муслиманима у БиХ 1993-95. и ракетних напада на цивиле у Загребу у мају 1995.

По тој пресуди, генерал Перишић (68) помагао је и подржавао артиљеријске и снајперске напада на цивиле у Сарајеву са положаја Војске Републике Српске (ВРС) 1993-95, убиства око 7.000 Муслимана и премештања становништва Сребренице у јулу 1995, као и ракетне напада на Загреб с положаја снага Републике Српске Крајине маја 1995.  

Према пресуди, Перишић је српским војскама у Хрватској и БиХ пружио кључну персоналну и логистичку подршку, иако је знао да су оне у својим операцијама починиле тешке злочине.

Пресуда је донета већином гласова судија Мишел Пикар из Француске и Педра Давида из  Аргентине, док је председавајући Баконе Молото из Јужне Африке имао супротно мишљење, залажући се за ослобађање генерала Перишића.

У жалби коју је поднела на пресуду, Перишићева одбрана навела је, као један од кључних, аргумент судије Молотоа да вођење рата није злочин.

Суђење генералу Перишићу почело је пред Трибуналом 2. октобра 2008. године, а тужиоци су извођење својих доказа завршили у децембру 2009. Доказни поступак одбране окончан је у јануару, а завршне речи одржане су крајем марта 2011.

Генерал Перишић добровољно се предао Трибуналу 7. марта 2005. године, на дан када је оптужница против њега обелодањена, а два дана касније је у првом појављивању пред судијом изјавио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Од јула те године био је на привременој слободи у Србији, а у притвор Хашког трибунала вратио се 18. септембра 2008. Перишић је више пута на привремену слободу био пуштан и током процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво