Читај ми!

Одбрана оспорава полицијску истрагу

На суђењу Ратку Младићу одбрана оспорава налазе полицијске истраге о Маркалама.

Одбрана Ратка Младића оспоравала је данас, током унакрсног испитивања Едина Суљица, налазе истраге сарајевске полиције о првој експлозији на пијаци Маркале у којој је у фебруару 1994. погинуло и било рањено више од 200 грађана Сарајева.

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић (69) оптужен је за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, 1992-95. Према оптужници, у експлозији на Маркалама, 5. фебруара 1994, погинуло је 66 особа, а рањено више од 140.

Суљић, који је написао полицијски извештај о злочину и кривичну пријаву против непознатог починоица, остао је при исказу да су и балистички налази и изјаве сведока указивали да је граната долетела из правца где у били положаји ВРС.

Младићев бранилац Драган Иветић питао је сведока да ли је истрага испитала тврдње да је граната експлодирала изнад земље, а не при удару у тло.

"Таквих коментара није било, а из искуства знам да је ударила о тло, јер је оставила траг руже, исто као и на другим увиђајима" о експлозијама, одговорио је Суљић.

Адвокат Иветић сугерисао је и да није било могуће да су грађани из оближњих насеља, које су саслушали Суљић и други полицајци, чули и звук испаљења гранате и њеног прелета и екплозију на Маркалама.

Суљић је узвратио да је због мале удаљености било уобичајено да се у Сарајеву чује када је граната испаљена, као и њен прелет. "Ја сам то и лично доживео", рекао је сведок.

Упитан зашто постоји само 35 фотографија жртава, ако је по кривичној пријави Центра служби безбедности Сарајево погинуло 67 особа, Суљић је одговорио: "Могу само да кажем да сам ја затекао у четири просторије мртвачнице око 60 лешева".

Он је претпоставио да су преостале лешеве преузели рођаци пре него што су могли бити фотографисани.

Након што му је бранилац Иветић предочио документе по којима је погинула 41 особа, а затим 69, да би на крају у полицијски извештај био уведен број од 67 страдалих, Суљић је објаснио да су "подаци били скупљани до краја истраге" и да су, стога, "били подложни промени".

Сведок је одбацио да су истражитељи били под притиском да за злочин на Маркалама окриве српску страну.

Суђење генералу Младићу - оптуженом и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95 - биће настављено у понедељак, 18. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво