Читај ми!

Сведок: ВРС гранатирала Маркале

Граната која је на пијаци Маркале убила десетине цивила долетела са положаја ВРС, тврди на суђењу Ратку Младићу сведок Един Суљић, полицајац и Сарајева.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сарајевски полицајац Един  Суљић потврдио је навод оптужнице да је Војска Републике Српске у фебруару 1994. испалила минобацачку гранату која је на пијаци Маркале убила и ранила десетине грађана.

Генерал Младић (69), у то време командант ВРС, оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада од 1992 до 1995. године. У експлозији на Маркалама, по оптужници, 5. фебруара 1994, погинуло је 66 особа, а рањено више од 140 грађана.

Као припадник одељења за ратне злочине сарајевске полиције, Суљић је учествовао у истрази. Посведочио је да су балистичари утврдили правац из којег је граната долетела, а да су затим грађани, који су живели на линији долета, полицији потврдили да су чули звук испаљења и прелет пројектила из правца села Мрковићи, у којем је био положај ВРС, а недуго затим и експлозију.

Непосредно после експлозије, Суљић је, како је изјавио, на Маркалама видео трагове крви и делове људског ткива. У болници на Кошеву затим је пребројао око 60 тела страдалих. Патолози су му дан после експлозије потврдили да су узрок смрти били шрапнели минобацачке гранате.

Суљић је, затим, на основу изјава балистичара и других истражитеља, написао извештај о налазима истраге, као и кривичну пријаву против непознатих починилаца због убиства 67 особа и рањавања 142 грађанина.

Пре Суљићевог сведочења, Младићева одбрана сугерисала је, током унакрсног испитивања сарајевског лекара Бакира Накаша, да је државну болницу у центру града могла гранатирати и Армија БиХ, са положаја на Дебелом брду.

Накаш је остао при исказу да је болницу артиљеријом нападала ВРС, негирајући да су око болнице били положаји Армије БиХ, као и да је неко одатле отварао ватру на српске положаје.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен сутра. Бивши командант ВРС оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН од 1992. до 1995. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво