Читај ми!

Родитељи криве и државу за несрећу

За пожар у новосадској дискотеци "Контраст", у којем је погинуло шесторо људи, делимично је крива и држава, јер је дозволила да такав објекат настави са радом.

Родитељи настрадалих у пожару у новосадској дискотеци "Контраст" рекли су у наставку суђења да и држава, осим четворице оптужених, сноси део кривице за изазивање пожара 1. априла прошле године у којем је погинуло шесторо младих.

Оптужница Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду подигнута је против власника локала Алојза Ганића (68), двојице закупаца, Славише Станишића (46) и Дејана Ратковића (36), као и против електричара који је обављао поправке у клубу Мирослава Папуге (50).

Отац страдалог Марка Павловића из Крагујевца, Љубиша Павловић, рекао је да су оптужени криви, али је још већа кривица на држави што је дозволила "Контрасту" да ради.

Божо Далмација, отац покојне Милене Далмација, изјавио је да су за трагедију делимично одговорни и ватрогасци који су могли брже да реагују да су ушли на споредни улаз дискотеке.

За пожар је окривио и инспекцију, а имао је примедбу и на налаз вештака хемичара, сматрајући да је непотпун.

Отац покојне Марине Аничић, Раде, рекао је да су децу одгајали и школовали да од њих нешто створе и да му није јасно како је могуће да им је неко на такав начин отргао децу.

"Ја сам приватник и дешава ми се да ме инспекција кажњава што не истакнем цену на неколико пакли цигарета, а овако нешто се дозвољава", рекао је Аничић.

Бранко Миладиновић, отац Тамаре Миладиновић, рекао је да се заклео на њеном гробу да ће изменити законодавство о заштити од пожара.

"У Контрасту нема приступа ватрогасцима, уредјаја за узбуњивање, евакуационих степеница, прозора, као ни мреже хидранта", рекао је Миладиновић.

Сви чланови бенда Акапулко, који је трагичне вечери наступао у "Контрасту", рекли су да је пожар избио на бини, а да су у том тренутку сви музички инструменти били укључени у струју и упркос томе ниједан од њих није оштећен.

Бељански: Инсталације нису изазвале пожар

По речима адвоката Владимира Бељанског, заступника оптуженог електричара Мирослава Папуге, то доводи у питање навод оптужнице да
је пожар изазвао струјни удар због преоптерећених инсталација.

"Очигледно је да је струја и након избијања пожара била на бини, да су инструменти били укључени и да нису били ван функције. Ако дође до кратких спојева прва ствар која се догоди је нестанак струје и оштећење иструмената", рекао је Бељански.

Клавијатуриста Дејан Вукомановић рекао је да му је певачица Ивана Пецовић рекла да је видела једну плесачицу која је испустила или бацила запаљену бакљу под бину и да се у том моменту створио дим између бине и завесе који је безуспешно ногама пробао да угаси.

Други клавијатуриста Војислав Јовановић рекао је да је пожар избио под бином, где се налазио главни струјни кабл и наводно јастуци из сепареа.

Према његовим речима, конобари су пробали ватру да угасе апаратом, али он није радио, а ватрогасци су дошли за 10 до 15 минута.

Сведочење бубњара Милоша Николића било је контрадикторно у односу на исказ дат у истрази, па су адвокати најавили да ће против њега поднети кривичну пријаву.

Николић је у истрази тврдио да су се испод бине запалили јастуци и да је он покушао да их угаси, да би данас пред судом рекао да се нешто запалило и да не може са сигурношћу да каже да ли су то били јастуци или нешто друго.

Адвокат оштећених Александар Мољац рекао је да је Николић због недоличног понашања заслужио најмање укор судије јер је ово предмет који је створио јако велик бол у душама и срцима оштећених.

"Његова неозбиљност је била врло дегутантна и након договора са осталим адвокатима оштећених највероватније ће против њега бити поднета кривична пријава због лажног сведочења", рекао је Мољац.

Суђење ће бити настављено сутра саслушањем сведока.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво