Читај ми!

Благајник крао новац из црквене касе

Oткривена проневера благајникa Архиепископије београдско-карловачке, саопштава СПЦ. "Блиц" наводи да је из касе украдено 19,5 милиона динара, 40.000 швајцарских франака, 50.000 америчких долара и 890.000 евра. Благајник прекјуче ухапшен, тврди извор листа.

Српска православна црква саопштава да је откривена проневера коју је починио благајник Архиепископије београдско-карловачке С.Ж, који је последњих неколико година поткрадао црквени новац који му је био поверен.

Чињенично стање утврдиће надлежни државни органи. Крађа је откривено ванредним пописом благајне, наводи се у саопштењу.

Позивајући се на сазнања у врху СПЦ, лист Блиц пише да је полиција прекјуче ухапсила тог благајника усред дана у згради Патријаршије.

Крађу је, како се наводи, пријавио црквени врх, а са случајем је упознат патријарх Иринеј који је поводом овог скандала разговарао са функционерима МУП-а.

Лист наводи да је из патријаршијске касе украдено 19,5 милиона динара, 40.000 швајцарских франака, 50.000 америчких долара и 890.000 евра.

Напомиње се и да је благајник Цркву поткрадао годинама, а сумња се и да у томе није био сам што ће, додаје се, бити утврђено током истраге.

Иако је хапшење благајника изведено усред дана, било је дискретно тако да остали у Патријаршији нису ни наслутили о чему је реч, а за потпуну дискрецију ове полицијске акције заложио се лично патријарх Иринеј.

Према речима саговорника Блица, новац потиче из такозваног епархијског разреза.

Разрез на нивоу Архиепископије београдско-карловачке износи, како се наводи, 13 одсто од свих прихода које остваре око 70 одсто цркава колико их, иначе, има у најбогатијој епархији СПЦ.

"Покојни патријарх Павле и нови патријарх Иринеј строго воде рачуна о црквеном новцу. Међутим, у време болести бившег патријарха нија било контроле па се претпоставља да је добар део црквених пара укареден баш у то време", каже саговорник листа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво