Читај ми!

Нови сведоци трговине органима

Има нових сведока трговине органима на Косову, каже тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић. Тачни наводи бившег координатора служби безбедности Миодрага Ракића да је Ратко Младић могао да буде раније ухапшен, наводи Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић открива да има нових сведока трговине органима на Косову и да су тачни наводи бившег координатора служби безбедности Миодрага Ракића да је Ратко Младић могао да буде раније ухапшен.

Вукчевић је за Нови магазин рекао да Тужилаштво има нових сазнања и сведоке о трговини органа и да је о томе обавестио шефа специјалног истраживачког тима Еулекса Џона Клинта Вилијамсона.

"Сведок медицинских процедура под заштитом 'Дарко', рудник је релеватних података", каже Вукчевић, наводећи да је сведок безбедан пошто о њему брине полиција.

Према његовим речима, у Бриселу је добио охрабрујуће вести да ће се "судски процеси одвијати изван Приштине, изван Косова и Метохије".

Вукчевић потврђује наводе бившег координатора служби безбедности Миодрага Ракића да би Ратко Младић био раније процесуран да хапшење његових јатака није урађено на иницијативу директора Безбедносно-информативне агенције Радета Булатовића.

"То је била грешка, на шта сам одмах упозорио, јер смо на тај начин послали сигнал Ратку Младићу да је његова мрежа јатака проваљена и да мора да је промени. То су била преурањена хапшења и због тога смо морали, као што каже Ракић, да Младића тражимо још пет година", објашњава Вукчевић.

Оцењује да је Ракић радио по правилима када је у питању случај шверца кокаином за коју је оптужен Дарко Шарић.

"Не улазим у то да ли постоји нека полтика, али не верујем да је Ракић нешто држао у фиоци, а да о томе није обавештен тужилац", наглашава Вукчевић.

Истиче да нема заштићених у истрагама и да је од нове власти добио пуну подршку у расветљавању ратних злочина.

На замерку Тужилаштву да није процесуирало српске полицијске и војне званичнике за злочине из 90-их година, Вукчевић каже да "нема недодирљивих", већ да је много доказног материјала уклоњено.

"Чињеница је да је много доказа изгорело у пећима, од Мачкатице, преко многих непронађених гробница, до саме зграде Државне безбедности из које се дуго после 5. октобра могао видети дим док су уклањали докази о ратним злочинима", прецизира Вукчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво