Читај ми!

Нова хапшења у афери "Азотара"

Полиција привела власнике фирми "Вулин комерц" Драгана Вулина и "Млинко амос д. о. о" Драгана Петровића у оквиру истраге о "Азотари". Миљко Радисављевић рекао за РТС да је против њих поднета кривична пријава. Кривична пријаве и против седморо осумњичених против којих је истрага већ у току.

14.45 - Против Вулина и Петровћа поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја, рекао за РТС Миљко Радисављевић. 

13.51 - Ухапшени спроведени у Тужилаштво за организовани криминал. Одређено им је полицијско задржавање до 48 сати.

У акцији Радне групе Управе криминалистичке полиције приведени власник фирме "Вулин комерц" Драган Вулин и власник фирме "Млинко амос д. о. о" Драган Петровић. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је против њих поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја.

Њима двојици је одређена мера задржавања до 48 сати, а у току дана требало би да буду саслушани. Они се сумњиче да су оштетили буџет Србије за скоро 100 милиона динара, а панчевачку "Азотару" за више од 260 милиона динара.

Кривична пријава је поднета и против Радосава Вујачића, Михаила Грујића, Драгана Танасковића, Драгана Митића, Србољуба Жујовића, Вере Исаковић и Гордана Марковића, против којих је истрага у току.

Према наводима кривичне пријаве, они се терете за злоупотребу приликом продаје регресираног минералног ђубрива од 2009. до краја марта 2011. године, чији је произвођач била "Азотара Панчево".

Том приликом причињена је штета за буџет Републике Србије за око 220 милиона динара, а за "Азотару Панчево" око 470 милиона динара.

Неосновано су коришћена средства из буџета намењена за регресирано минерално ђубриво које је "Азотара Панчево" испоручила предузећима у власништву и под контролом пријављених лица, при чему највећи део испорученог ђубрива "Азотари" није ни плаћен.

Крајем новембра прошле године, због незаконите продаје регресираног минералног ђубрива приведени су и бивши министар пољопривреде Саша Драгин, власник консултантске куће "Цес мекон" Звонимир Никезић и још седам особа.

Месец дана касније, 27. децембра, Радна група Управе криминалистичке полиције привела је још осам осумњичених за малверзацијама приликом продаје регресираног и нерегресираног минералног ђубрива.

Кривично ванпретресно веће Специјалног суда у Београду продужило је 25. јануара за још 30 дана притвор Драгину, Никезићу и још четворици њихових сарадника.

На предлог тужилаштва, притвор је продужен и бившем председнику Управног одбора "Азотаре Панчево" Радославу Вујачићу, бившем заменику директора "Азотаре" Михаилу Грујићу, бившем директору Крушевачког института за крмно биље Драги Лазаревићу и власнику предузећа "Терабо" Бориславу Стојковићу.

Бившем директору Пољопривредног добра "Алекса Шантић" код Сомбора Арсенију Катанићу бившем директору ПКБ-а Миљану Вељовићу и бившој директорки фирме "Инвеј" Верици Спасић притвор није одређен и они се бране са слободе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије