Читај ми!

Почело суђење за трагедију у "Контрасту"

У Новом Саду почело суђење четворици оптужених трагедију у новосадској дискотеци "Контраст", када је у пожару погинуло шесторо људи. Оптужени негирали наводе оптужнице.

У Вишем суду у Новом Саду почело је суђење четворици оптужених за изазивање пожара у новосадској дискотеци "Контраст". Оптужени негирали наводе оптужнице. У трагедији у "Контрасту" у априлу 2012. године је погинуло шест људи.

Оптужница четворицу окривљених терети за тешко дело против опште сигурности и изазивање опште опасности јер, нису одржавали електричне инсталације на одговарајући начин, нити су поштовали противпожарне прописе.

Оптужница је подигнута против власника локала Алојза Ганића (68), двојице закупаца Славише Станишића (46) и Дејана Ратковића (36), као и против електричара који је обављао поправке у клубу, Мирослава Папуге (50).

Славиша Станишић (46), закупац дискотеке "Контраст", рекао је да није крив и затражио од судског већа да наложи преглед "хард диска" на којем су снимци видео-надзора унутрашњости тог локала. Станишић тврди да тај снимак у истрази нико није прегледао.

Станишић је рекао и да је потпуно сигуран да је место на којем је пожар избио удаљено најмање два метра од најближег извора електричне енергије, да је у клубу све функционисало беспрекорно и да су он и његов партнер у послу Дејан Ратковић (36) извршавали сваки захтев пожарне и грађевинске инспекције.

"Електричне инсталације јесу мењане, али позиција није. Запослени су били обучени за противпожарну заштиту и све је било урађено по налогу инспектора", рекао је оптужени.

Власник дискотеке "Контраст" Алојз Ганић (68), рекао је да се не осећа кривим због туђих пропуста и затражио и да му се укине притвор и омогући одбрана са слободе.

Ганић је оптужио новосадске ватрогасце да су нестручно поступали током пожара. Наводно је одмах упозорио ватрогасце да можда некога има у тоалету, али тврди да су они то игнорисали. У тоалету дискотеке се петоро младих угушило димом.

Власник "Контраста" је још рекао да је "про форме" потписао мере противпожарне заштите, јер је имао усмено обећање Станишића да ће закупци отклонити недостатке, а рекао је и да му нису познате чињенице око преправке каблова за које тужилаштво тврди да је узрок пожара, па претпоставља да су то урадили закупци.

Суђење се наставља сутра, када би исказ требало да дају један од закупаца Дејан Ратковић и електричар Мирослав Папуга (50), који је обављао поправке у клубу.

Први април који је све променио

Папугин адвокат Владимир Бељански је рекао новинарима да су медији неистинито пренели Папугине изјаве полицији и да ће његов клијент "тачно казати како је уводио струјне инсталације у 'Контрасту' и доказаће да његове одговорности у томе нема".

Бранко Миладиновић, отац настрадале новинарке Телевизије Делта из Новог Сада Тамаре Миладиновић, рекао је новинарима да је задовољан досадашњим током и да се нада да ће судско веће професионално урадити посао.

Каже, међутим, да им се живот од тог првог априла променио. "Триста дана идемо на гробље, немамо ни Божић, немамо ништа. Живот нам се своди на исказивање чињеница, на чекање реализације овог поступка, да дођемо до правде", каже Миладиновић.

Подсећа да је истекла полиса осигурања имовине баш тог првог априла, да је програм у клубу подразумевао и ватру и да је било 400 људи у објекту који сме да прими 150 особа.

"Једини од пропуста, на којем инсистирам, јесте да нико није издао решење о забрани рада таквог објекта. Кад он забрани рад, онда од себе склања одговорност и од државе. Овако, сви су укључени у саодговорност", каже Бранко Миладиновић.

У пожару у "Контрасту" погинули су Марина Аничић (25) из Чуруга, држављанин БиХ са пребивалиштем у Новом Саду, Зоран Игњатовић (28) и Марко Павловић (29) из Крагујевца, Ренато Вуковић (21) из Кикинде, најмлађи докторанд хемије на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Милена Далмација (26) из Футога, као и новинарка Телевизије Делта из Новог Сада Тамара Миладиновић (25).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво