Читај ми!

Еулекс: Напредак у истрази о органима

Остварен је напредак на кључним подручјима у истрази о трговини органима на Косову, каже портпарол Еулексовог специјалног истраживачког тима Јури Лас. Реагујући на критике шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, Лас истиче да рад тог тима можда није увек видљив, али је доследан устаљеним поступцима истраге и тужилаштва.

Портпарол Еулексовог специјалног истраживачког тима Јури Лас рекао је у Бриселу да је у истрази о трговини органима на Косову "остварен напредак на кључним подручјима", нагласивши да рад тог тима "можда није увек видљив, али је доследан устаљеним поступцима истраге и тужилаштва".

Лас је напоменуо да ће истрага "неизбежно бити дуга и сложена" и тиме реаговао на изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, да Европска уније има неконструктиван став према истрази о трговини људским органима на Косову и да Москва подржава захтев Србије да се у истрагу укључе Уједињене нације.

"Еулексов специјални истраживачки тим од свог оснивања у септембру 2011. године је остварио напредак на кључним подручјима, укључујући прикупљање битних информација из извора званичних институција, а обезбедио је склапање регионалних споразума за сарадњу, подстакао споразуме о заштити сведока, спроводећи сопствене истражне радње", истакао је Лас.

Према његовим речима, специјални истраживачки тим одлучан је да утврђује доказе где год то водило.

И, како је подвукао, "темељита криминалистичка истрага којом ће се истражити сви злочини наведени у извештају Савета Европе, а што обухвата више правосуђа и дела за које се наводи да су се догодила пре 12-13 година, биће неизоставно дуга и сложена".

"Правосудни процеси захтевају време и сличне истраге Хашког суда су трајале две до четири године пре него што су потпуно завршене", указао је портпарол Еулексовог специјалног истражног тима за утврђивање злочина тргвине органима убијених Срба на Косову и Албанији, који су наведени у извештају који је Савет Европе усвојио у јануару 2011. године.

Шеф руске дипломатије је јутрос рекао да је позиције ЕУ неконструктивна и да је Унија узурпирала истрагу.

"То је пре свега српско питање, Србија има план да га постави у УН и ми ћемо тај план подржати", истакао је Лавров.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво