Читај ми!

Лавров: ЕУ узурпира истрагу о органима

Европска унија има неконструктиван став према истрази о трговини органима на Косову, изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је ЕУ за неконструктиван став према истрази о трговини људским органима на Косову, наводећи да Москва подржава захтев Србије да се у истрагу укључе Уједињене нације.

"Нажалост, суочавамо се са неконструктивном позицијом ЕУ по том питању", изјавио је шеф руске дипломатије на годишњој конференцији за новинаре у Москви, посвећеној резултатима спољне политике Русије у 2012. години.

Лавров је рекао да ЕУ "узурпира истрагу" која стоји у месту и чак је и "полако затвара".

"Русија подржава праведан захтев Србије да се у истрагу укључе УН", рекао је Лавров.

"То је, пре свега, српско питање. Она има план да га постави у УН. Ми ћемо тај план подржати", истакао је Лавров.

На критику руског шефа дипломатије огласио се портпарол Еулексовог тима Јури Лас, који је истакао да је у истрази о трговини органима на Косову "остварен напредак на кључним подручјима"

Москва заинтересована за конструктиван дијалог

Шеф руске дипломатије изјавио је да ће Москва наставити да одговара на непријатељске кораке Вашингтона, али је расположена за развој односа са САД.

"Ми ћемо, наравно, и даље одговарати на непријатељске кораке, али је у корену наше позиције развој руско-америчких односа у свим правцима, укључујући и у међународној арени", рекао је Лавров.

Лавров је нагласио да је Москва заинтересована за конструктиван дијалог у развоју стабилне, узајамно корисне сарадње, посебно у области инвестиција и контаката међу људима.

Као главне проблеме између две земље, Лавров је навео систем америчке противракетне заштите у Европи и доношење закона Магнитског, који је, по његовој оцени, антируски.

Москва забринута због скрнављења гробова

Портпарол руског министарства спољних послова Александар Лукашевич изјавио је да је протеклих дана оскрнављено више од 150 српских гробова, док је споменик из Другог светског рата дигнут у ваздух, јавља Итар тас.

Москва је нарочито незадовољна покушајем уништавања православног манастира у Ђаковици и паљењем православне цркве у Обилићу, наводи руска агенција.

"Ми захтевамо од међународних снага на Косову да, у складу са својим мандатом, предузму неопходне мере и пронађу и казне људи који стоје иза ових варварских аката и спрече такве инциденте у будућности", истакао је Лукашевич. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво