Читај ми!

Младићева одбрана: Тела донета на Маркале

Међу тела жртава друге експлозије код сарајевске пијаце Маркале, у августу 1995, били подметнути и лешеви особа страдалих на другим местима и од других узрока, сугерисала одбрана Ратка Младића на данашњем суђењу пред Трибуналом у Хагу.

Одбрана Ратка Младића пред Трибуналом у Хагу сугерисала да су међу тела жртава друге експлозије код сарајевске пијаце Маркале, у августу 1995. године, били подметнути и лешеви особа страдалих на другим местима и од других узрока.

По оптужници, минобацачка граната која је 28. августа 1995. године испред Маркала усмртила 43 особе, а ранила 75 грађана, долетела је са положаја ВРС.

Унарксно испитујући сведока оптужбе РМ-055, Младићев одбрана приказала је фотографију једне од жртава, нагнуте преко ограде на улици, са огромном рупом у грудном кошу. Адвокат Бранко Лукић сугерисао је да се испод тела не види крв, а сведок, тада француски официр Унпрофора, то је потврдио.

Лукић је потом сведоку рекао да се име особе чије је тело на фотографији није на списку жртава, на шта је РМ-055 одговорио да о томе "нема информација".

Бранилац генерала Младића сведоку је, затим, показао фотографију друге жртве, Вехида Комара, на чијем су телу биле видљиве две мале рупе. "Очито је да је ова особа била погођена хицима из пешадијског оружја, не личи ми на ране од гелера из артиљеријског оруђа", оценио је РМ-055.

На питање председавајућег судије Алфонса Орија како разликује ране нанете пешадијским оружјем и фрагментима граната, сведок је објаснио да "гелер цепа и чупа ткиво, а метак га буши".

РМ-055 потврдио је да је истрагом, на основу угла под којим је граната пала и чињенице да је није снимио ни један од радара Унпрофора, било утврђено да је пројектил долетео са око 1.300 метара, са југоистока.

Сведок: Гранату испалила ВРС

Како је рекао, линија раздвајања Армије БиХ и ВРС била је удаљена "између 800 и 1.000 метара од места експлозије на Маркалама", што значи да је граната морала бити испаљена са "300-500 метара иза линије раздвајања".

На основу тог налаза, РМ-055 и њему претпостављени тадашњи командант Унпрофора Руперт Смит донели су закључак да је гранату испалила ВРС.

Сведок је остао при исказу да је чуо "пет експлозија" десетак минута пре но што се нашао испред тржнице Маркале.

"Последњи лешеви били су одношени кад сам стигао", додао је француски официр.

На питање Младићевог браниоца како то да посматрачи УН са оближњих пунктова нису чули, ни видели испаљивање ниједне гранате, РМ-055 одговорио је да то "није изненађујуће" зато што је истог дана "било и других инцидената".

Бивши официр Унпрофора нагласио је и да радари међународних снага нису снимили ракете због ниске путање.

Сведок је изјавио и да је, током његовог боравка у Сарајеву, било "гласина" да снајперисти АБиХ пуцају на свој народ, али да је он био уверен да "хици долазе са друге стране". Као пример је навео "мучко убиство" једног француског војника снајперским хицем са терирорије под контролом ВРС у априлу 1995. године.

Бранилац Лукић сутра ће завршити унакрсно испитивање сведока РМ-055.

Ратко Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, у периоду од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво