Читај ми!

Утаја пореза на Медицинском факултету у Нишу

Пореска управа у Нишу утврдила је да је на Медицинском факултету у Нишу у периоду од 2007. до 2011. године утајен порез у износу од 285 милиона динара. У извештају на који факултет има могућност жалбе пише да је бивши декан Милан Вишњић злоупотребљавао буџетска средства намењена за научни рад.

На Медицинском факултету је, према извештају пореске управе, новац за научни рад, уместо кроз зараде, исплаћиван кроз ауторске хонораре за наставно особље и уговор о делу за остале. Тиме је избегнуто плаћање пореза и социјалног осигурања.

Бивши декан Милан Вишњић је према извештају нелегално исплаћивао професоре и за обавезну тзв. континуирану медицинску едукацију. Пореска полиција је прошле године против Вишњића поднела кривичну пријаву, па је урађена и додатна провера факултета.

"Филијала Ниш је у оквиру својих надлежности извршила контролу јавних прихода код пореског обвезника и утврдила неправилности у погледу обрачуна плаћања пореза и доприноса на зараде у укупном износу од 117 милиона динара, а то је са каматом више од 285 милиона динара", каже Зоран Јовановић из Пореске управе Србије.

Бивши декан је новинарима показао документе по којима је за овакав рад имао сагласност Министарства финансија и просвете, Савета Универзитета и Научно- наставног већа. Факултет ће уложити жалбу на извештај управе.

"По истом принципу су исплаћивали и други факултети и наводно тамо је све у реду. Иста та контрола је саопштила да је тамо све у реду, а код нас није у реду. Ја мислим да је то врло значајно и врло симптоматично", каже Милан Вишњић, бивши декан факултета.

На Универзитету кажу да су факултети и Универзитет одвојени правни субјекти и да Универзитет не може да одговара за финансијско пословање Медицинског факултета.

Милан Вишњић био је декан 12 година, а сада ради као продекан за финансије. Крајем прошле године године пред Прекршајним судом у Нишу кажњен је са 60.000 динара због запошљавања десетак рођака на факултету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара