Читај ми!

Караџић позива Изетбеговића за сведока

Радован Караџић намерава да члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића позове за сведока своје одбране у Хашком трибуналу. Уколико Изетбеговић не пристане, Караџић ће тражити да се изда обавезујући налог.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић намерава да члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића позове за сведока одбране у Хашком трибуналу. Уколико он на то не пристане, Караџић ће тражити да се изда обавезујући налог, објављено је у том суду.

У писму амбасадору БиХ у Хагу Ахмету Халиловићу, Караџић подсећа да се прошле године у два наврата обраћао са захтевом да његов правни саветник обави интервју са Изетбеговићем, али да од власти БиХ није добио никакав одговор.

"У светлу кашњења у напретку поступка, одлучио сам да затражим да се Изетбеговић појави као сведок одбране на мом суђењу. Био бих вам захвалан уколико бисте од њега тражили да се појави у судници и сведочи 8. априла ове године", наводи се писму.

"Уколико Изетбеговић одбије да сведочи, или се не појави тог дана, тражићу од судског већа да изда налог којим ће га на то обавезати", наводи Караџић у писму.

У ранијим поднесцима, Караџић је навео да би сведочење сина преминулог председника БиХ Алије Изетбеговића, "бацило светло на многе аспекте" и омогућило да суд сагледа "целокупни контекст догађања током рата".

Сведочење би се односило на активности ратног Председништва БиХ, од 1992. до 1995. године, и на изворе наоружавања Армије БиХ, упркос ембаргу УН. Као једна од тема разговора наведени су и инциденти гранатирања у Сарајеву, које је, истиче Караџић, "босанска влада инсценирала са циљем да изазове војну интервенцију на њеној страни".

Истовремено, Караџић тражи да се као сведок одбане појави и Хасан Ченгић, који такође није одговорио на позив да разговара са главним правним заступником оптуженог, америчким адвокатом Питером Робинсоном. У току рата, Ченгић је био задужен за прикупљање новца за набавку оружја а Армију БиХ.

Од власти БиХ затражено је и да члановима тима одбране омогуће да разаговарају са двојицом српскиџ осуђеника, Жељком Мејакићем и Савом Тодовицихем, који служе казне у Бањалуци, односно Фочи.

Оптужнице против Мејакића и Тодовића биле су подигнуте у Хашком трибуналу, али су њихови предмети уступљени правосудним органима у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара