Читај ми!

Спасавање евра

Министри еврозоне о увођењу еврообвезница и већим овлашћењима Брисела. Залажу се и за јачање централног управљања финансијама. Многи спас виде у Немачкој.

У трци за спасавање евра нема времена за губљење. Како би се спречио финансијски цунами, министри еврозоне разговарали о еврообвезницама, које би издавало свих 17 чланица еврозоне. По принципу "сви за једног, један за све", земље чланице међусобно би гарантовале дугове.

Сада свака чланица емитује сопствене обвезнице и мора да плаћа трошкове позајмљивања.

Грчка, Португал и Ирска опстају само захваљујући помоћи, јер су већ истиснуте са међународних тржишта. Италија и Шпанија све су ближе том сценарију.

"Ми смо у зачараном кругу. Немачка инсистира на мерама, па тек онда на еврообвезницама. То је у реду. Међутим, када је криза оваквих размера, зашто онда прво не увести еврообвезнице, а затим применити конкретне мере", каже Вангелис Агапитос, економиста.

Министри еврозоне залажу се и за јачање централног управљања финансијама. Тако би власти у Бриселу могле да захтевају измене националних буџетских предлога и уведу казне за земље с превеликим мањком у буџету.

Многи спас виде у Немачкој, чак и Пољска, која кроз историју вуче страх од немачке доминације.

"Први сам министар спољних послова у историји Пољске који ће то рећи: мање се плашим немачке снаге, него Немачке која ништа не предузима. Јасно вам је да нико други осим Немачке не може да помогне да евро опстане и напредује", истиче Радослав Сикорски, шеф пољске дипломатије.

Велика Британија жели да се заштити од дужничке олује. Упркос суморним економским прогнозама, влада очекује да до 2015. године смањи дефицит.

Министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн каже да развој земље зависи од развоја на европском континенту.

"Велики део Европе иде у рецесију коју је изазвао хронични недостатак поуздања у способност земаља да се носе са својим дуговима", каже Озборн.

Аналитичари се плаше ланчане реакције. Ако пропадне валута коју користи 330 милиона људи, банкарско кредитирање било би замрзнуто, тржишта акција вероватно доживела крах, а европска економија потонула.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије