Читај ми!

Потрага за новим тржиштима

Због кризе, морамо трагати за другим тржиштима и земљама које нису погођене другим таласом и немају рецесију, а имају потребу за већом тражњом, каже председник ПКС Милош Бугарин.

Србија мора да тражи нова извозна тржишта због другог таласа економске кризе који је посебно погодио њене значајне спољнотрговинске партнере, оценио је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Бугарин је упозорио да постоји могућност да дође до смањења тражње за производима из Србије због кризе у земљама које су наши значајни спољнотрговински партнери као што су Италија, Грчка, земље региона, што нас нужно упућује на нова тржишта.

"Морамо значајно да трагамо за другим тржиштима и земљама које нису погођене другим таласом кризе и немају рецесију, а имају потребу за већом тражњом", рекао је Бугарин агенцији Танјуг.

Према његовим речима, велике могућности пружају споразуми о слободној трговини са бројним земљама, али које Србија не користи у пуном обиму због немогућности подизања производње на онај ниво који би српска привреда могла да има.

"Зато су нам потребни адекватни кредити, са приступачним каматним стопама, који би омогућавали развој и унапређење конкурентости српске привреде", нагласио је Бугарин.

На питање новинара, када можемо да очекујемо посткризни период, Бугарин је одговорио да није неки велики оптимиста, да можемо брзо изаћи из кризе.

"Не говорим само о Србији. Говорим уопште о кризи која је задесила цео свет и неке земље имају много већи проблем, него што га има Србија. Ово је криза јавног дуга и Србија нема тај велики проблем", рекао је Бугарин.

Председник ПКС је поновио да Србија, ипак, не сме да се додатно задужује, јер је у протекле две године, значајно повећан износ јавног дуга.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије