Читај ми!

Несташица струје прети региону

Због суше, низак водостај река угрожава рад хидроелектрана у Европи. На Балкану су већ несташице струје, а неке земље најављују и редукције. У Србији је за сада стабилно, иако ЕПС 15 одсто потрошње покрива увозом.

Сушни период траје већ седам месеци. Низак водостај река угрожава рад хидроелектрана у читавој Европи. На Балкану су већ несташице струје, а неке земље најављују и редукције. У Србији је за сада стабилно, иако ЕПС 15 одсто потрошње покрива увозом. У понедељак је и хитан састанак Владине радне групе за сигурно снабдевање енергетима.

Из хидроелектрана Србија покрива трећину потрошње струје. Дотока воде да скоро и нема па је производња мања и 70 одсто. Ниво Дунава је на историјском минимуму, а Дрина се на неким местима кажу може и прегазити. ЕПС саопштава да је због велике потрошње увоз неминован.

Зоран Манасијевић из ЕПС-а каже да је хидрологија свуда лоша и да је Дунав са својим притокама доминатан извор хидроенергије у региону. Према његовим речима, енергија се може набавити али нема је у изобиљу.

Српски преносни систем је стабилан, али у Електромрежи кажу да су цетрални далеководи региона оптерећени јер је потражња за струјом огромна. Вишкова има још једино Бугарска.

Румунија, иначе велики извозник, још у октобру је прогласила ванредну ситацију и редуковала комерцијалне испоруке. Струју увозе и Мађарска, Хрватска, Словенија. На југу Балкана је већ драматично.

Владимир Миленков из Електромреже Србије каже да Албанија и Македонија имају производњу електричне енергије углавном из хидроелектрана, али због велике суше, енегија недостаје у тим деловима.

Црна Гора је у најтежој ситуацији. Најављивано је да ће од понедељка кренути редукције, али је црногорска електропривреда за сада само позвала на општу штедњу струје.

Апел становништву да штеди струју

Рајко Шебек из Електропривреде Црне Горе каже да је предложено комбинату алуминијума да смањи потрошњу за 30 одсто и да ће апел бити упућен наредних дана и Жељезари.

"Јавно позивамо и остале компаније, локалне самоуптраве и становнике да штеде струју", каже Рајко Шебек.

Прогностичари најављују да ће сушни период портрајати до средине децембара.

Притисак на електроенергетски систем је све већи. Права зима са темперетурама испод нуле, се тек очекује. Ближе се празници и потрошња из дана у дан расте. Стручњаци упозоравају на могућност колапса у снабдевању.

Професор Електротехничког факултета у Београду Никола Рајаковић каже да је електроенерегтски систем спреман у великој мери да одговори на те изазове.

"Али исто тако ако буде енормних прекорачења није могуће очекивари да електроенергертски систем издржи. То значи биће или увоза или редукције струје, нема треће опције, односно нема чаробног штапића", рекао је Рајаковић.

Да је ситуација алармантна види се и по тржишту. Понуда струје је све мања, тражња све већа па ускоро неће моћи ни да се купи јер земље чувају за себе. На берзама мегават сат је све скупљи, а у односу на октобар цена је већ удвостручена.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије