Читај ми!

Кина заинтересована за улагања

Реално je очекивати да 2012. Кина буде највећи инвеститор у Србији, изјавио министар Вук Јеремић, који предводи привредну делегације Србије у посети Кини. Политички односи две земље одлични и добра основа за напредак у економској сарадњи, истиче Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који борави у посети кинеској провинцији Гуандонг, изјавио је да је реално очекивати да 2012. године Кина буде највећи инвеститор у Србији.

"Мислим да је рационално очекивати да би у 2012. години највећи страни инвеститор у Србији могла бити управо Кина", рекао је Танјугу Јеремић, који у посети Кини предводи привредну делегације Србије у којој су представници "Електропривреде Србије" (ЕПС) и "Телекома".

Јеремић је подсетио да је прошлог месеца ЕПС потписао Протокол о сарадњи са конзорцијумом кинеских компанија у изградњи термоелектране "Никола Тесла Б3" и реализацији енергетских пројеката чија је укупна инвестициона вредност две милијарде евра.

Наводећи да су у току припреме за почетак тог пројекта, Јеремић је истакао да ће то бити "прва кинеска инвестиција те врсте у Европи", која је у Кини изазвала велико интересовање.

"Она је отворила врата за нове инвестиције у Србији и привредна делегација коју сам предводио у Кини, имала је разговоре о улагањима у области производње телекомуникационе опреме и других високих технологија. Ово је потенцијално изузетно велика инвестиција. Очекујемо да би преговоре о томе наши стручни тимови могли да заврше већ до краја године", рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је, такође, нагласио да су политички односи Кине и Србије одлични и да такве односе треба искористити да би се направио значајан искорак у економској сарадњи.

Јеремић се у Гуандонгу састао са руководством те провинције и представницима компанија из области енергетике и телекомуникација које су заинтересоване за улагања у Србији.

Провинција Гуандонг важи за најбогатију у Кини и има 140 милиона становника. Финансијски приход те кинеске провинције прошле године износио је око 780 милијарди долара, што је седмина укупног прихода Кине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара