Читај ми!

Болне реформе у Португалу

Португал је постао трећа најгора економија еврозоне, а од Грчке као најугроженије у монетарној унији дели га само Кипар. Премијер Педро Пасос Коељо оцењује да су мере строже него што је захтевано у оквиру пакета помоћи, али да их најугроженији у друштву неће осетити.

Грађани Португала ће следеће године плаћати већи порез на имовину, продају, приходе, и корпоративни порез. У оквиру буџета за 2012. годину, запослени у приватном сектору мораће дневно да раде пола сата дуже, док запослени у јавном сектору који имају примања изнад 1.000 евра месечно неће добити своје годишње бонусе у вредности од две плате.

Издаци за здравство и образовање биће скресани. Португал је, после Грчке и Ирске, трећа чланица еврозоне која је морала да узме помоћ од ЕУ, ММФ-а и Европске централне банке. Званичници тројке у Лисабону испитују како се спуњавају услови из пакета помоћи.

Јирген Кригер из Европске комисије каже да су задовољни начином на који је влада посвећена примени програма.

"Примећујемо значајна смањивања у приходима и пензијама. Међутим, влада је пазила на социјални елемент. Они са најмањим приходима су поштеђени", каже Кригер.

Премијер Педро Пасос Коељо оцењује да су мере строже него што је захтевано у оквиру пакета помоћи, али да их најугроженији у друштву неће осетити. Економски аналитичар Карла Канивере каже да није могуће да се породице са најмањим приходима изузму од мера штедње, како је рекао премијер.

"Португал сада има велики проблем са буџетом. Кажу да ће смањити издатке, могу да причају о разним мерама, али чињеница је да је Португалу потребан новац, и то одмах", рекла је Карла Канивере.

Владиним мерама штедње биће погођене разне структуре и организације које се сматрају виталним за развој друштва.

"Ми сада вадимо новац из система који треба да заштити права грађана. Влада не плаћа адвокате који пружају бесплатну јавну правну заштиту. Судове не смете да сведете на ниво економског тела и да тиме решавате проблеме великих корпорација", каже Mарињо ел Пинто из Удружења адвоката Португала.

Као и у Грчкој и Италији, средња класа државних службеника сматра да је најгоре прошла.

"Наставници немају сигурно запослење, чак и ако у школи раде 15-20 година. Уз то, увек зарађују исто, без прилике за напредовање. То је наша борба, да обезбедимо сигурност на послу", рекао је наставник Микел Реис.

Влада Португала планира реформе на тржишту рада како би земљу учинила конкурентнијом. Те реформе укључују флексибилније радно време и прописе којима се олакшава запошљавање и отпуштање радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара