Читај ми!

Ако евро пропадне...

Иако је мало вероватно да евро нестане са финансијског тржишта, многи се питају шта ће бити са кредитима и штедњом која је у тој валути. Економисти и привредници затечени и самом идејом пропасти евра.

Мало ко је у најезди мењања немачких марки у евро пре само седам година размишљао о могућности да ствар крене обрнутим путем. Банкари и економисти немају јасну визију шта би било са кредитима и штедњом у тој валути, али претпостављају да су улози сигурни, јер о њима брине и Народна банка.

"Уколико дође до ситуације да немачка марка поново заживи на тржишту, биће вероватно одређен период прилагођавања, јер потребно је да се прилагоде не само грађани него и институције", каже Јелена Петровић из Фолкс банке.

Штедња грађана је, према речима Јелене Петровић, сигурна, јер постоји агенција за гарантовање улога до 50.000 евра по депозиту.

Када је обављана промена франака и лира био је потребан период од скоро годину дана. Марка се мењала у паритету од 1,95 за евро, па је у самом старту евро био око 60 динара, а мењачи кажу да је провизија била нешто испод једног процента.

Мењач Милан Тадић се сећа како су били велики редови, јер је постојала огромна количина марака и европских валута које су мењане за евро.

Различите су и суме биле, од по неколико стотина марака до неколико десетина хиљада марака, каже Тадић.

Иако је тада за само шест месеци у Србији промењено шест милијарди марака, економисти кажу да евентуална конверзија кредита у еврима, не би аутоматски била у марке, већ би биле понуђене и државне обвезнице са златном подлогом.

У том случају биле би и шарене камате на кредите које се сада разликују у зависности од валуте.

"Слушамо ових дана, да се уместо класичних државних обвезница које издаје држава појави могућност злата које би осигуравало те државне обвезнице. То није нити нова, нити неуспела мисија, то се дешавало 80-тих година", каже економиста Владимир Круљ.

Народна банка у својим резервама држи пет одсто укупне штедње у злату. Златно валутни стандард је напуштен, али највероватнија могућност, ако би евро пропао било би масовно подизање улога и пребацивање у долар.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара