Читај ми!

Мања тражња опасност за привреду

Пад тражње на тржиштима ЕУ је потенцијална опасност по српску економију, каже министар Небојша Ћирић. Скроман раст плата и пензија ове године не може подстаћи велику тражњу, напомиње Ћирић.

Министар економије Небојша Ћирић оценио је да је пад тражње на тржишитима Европске уније потенцијална опасност по српску економију.

"Опасност за нас је ако да дође до значајног пада тражње на неким тржиштима ЕУ, као што је Италија, где наше компаније извозе, рекао је Ћирић на скупу "Сусрет с купцима" у Беоекспо центру.

Пад тражње на том тржишту може негативно утицати на извоз", рекао је Ћирић на састанку мултинационалних компанија и малих и средњих предузећа у Србији, који се одржава у Београду.

Ћирић је навео да је домаћа тражња у последње две и по до три године у силазној путањи, оцењујући да је релативно скороман раст плата и пензија ове године не може подстаћи велику тражњу.

"Куповна моћ становништва није на задовољавајућем нивоу. Ситуација је тешка, имате велики број незапослених. Са друге стране, оно што је проблем код нас, а и Европској унији, јесте пад домаће тражње", рекао је министар економије.

Ћирић је истакао да су нови послови и нове инвестиције начин да се то "компензује да се дође до нових радних места", наводећи да је данашњи скуп један од начина да се направе нови послови.

Према његовим речима, један од ефеката глобалне економске кризе у Србији је и то што се више предузећа затвара, него што се отвара и да је то забрињавајуће.

"Одређени мали бизниси и предузетници, као и мале занатске радње затварају се управо зато што нема тражње или је незадовољавајућа да би покрили трошкове производње. То је негативан ефекат светске економске кризе који ми осећамо, као и што имамо стопу незапослености преко 20 процената", рекао је Ћирић.

Дежер: Србија плодно тло за улагање

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је на скупу да ће Европска унија и даље подржавати српска предузећа у јачању конкурентности и интеграцијама на европском и глобалном тржишту.

Дежер је оценио да је Србија плодно тло за привлачење страних инвеститора и додао да је Унија уложила око 60 милиона евра у пројекте подршке развоју малих и средњих предузећа у Србији.

"За подизање нивоа конкурентности српских предузећа, потребна је тешња сарадња између универзитета и привреде. Тренутно у току један такав пројекат вредан 8,5 милиона евра, који се спроводи уз помоћ Светске банке", истакао је Дежер.

Шеф делегације ЕУ истакао је да су у току три пројекта која се спроводе уз помоћ Европске уније, вредна 14,4 милиона евра, чији је циљ да се подржи развој конкурентности и иновативности малих и средњих предузећа у Србији.

Оцењујући да српске власти чине праве кораке у привлачењу страних улагача и да Србија за то има добре предуслове, Дежер је додао да треба још доста учинити на смањењу бирократије и поједностављењу процедура издавања дозвола.

Дежер очекује да ће на "Сусрету са купцима" српске фирме успети да остваре пословну сарадњу са 35 светских компанија које излажу на тој дводневној манифестацији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије