Читај ми!

Пад инфлације и БДП-а

Народна банка Србије процењује да ће у следећој години раст бруто домаћег производа Србије бити 1,5 одсто, а за ову годину око два одсто, што је мање од раније прогнозе, рекао гувернер Дејан Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је да ће инфлација у Србији наставити да пада, али да ће бруто-домаћи производ 2011. и 2012. години порасти мање него што је раније прогнозила НБС.

"На пад инфлације чији је међугодишњи раст у октобру износио 8,7 одсто, утицаће цене хране и успоравање раста цена које су под контролом државе", оценио је Шошкић на конференцији за новинаре.

"Имајући у виду збивања у земљама које су значајнији трговински партнери Србије - попут Италије, Немачке, Румуније, централна банка је ревидирала наниже и стопу раста БДП у 2012. години, на око 1,5 одсто", рекао је Шошкић и додао да ће на економски раст догодине највише утицати извоз.

Према подацима НБС, септембра се наставило смањивање кредитне активности банака, а међу новоодобреним кредитима је порасло учешће позајмица у динарима.

Гувернер је указао да је учешће проблематичних кредита у укупним зајмовима достигло 18,8 одсто - 8,4 одсто у кредитима грађана, а 22,4 одсто у привредним кредитима.

У Недељи штедње, од 31. октобра до 9. новембра, девизна штедња грађана повећана је за 112,7 милиона евра, а динарска за око 1,2 милијарде динара. У том периоду банке су, према речима Шошкића, повећале рокове положених депозита и понудиле нешто мање камате него претходних година.

Говорећи о евентуалном преливању кризе из земаља еврозоне финансијским каналима, Шошкић је истакао да НБС прати дешавања у свим банкама и прецизно евидентира кретање новца и додао да нема појава које би требало да изазивају забринутост.

Према његовим речима, уколико би дестабилизација са међународног финансијског тржишта почела да се прелива у наш систем, НБС има мере које би у том случају применила.

О платама у централној банци 

Гувернер Шошкић рекао је да су примања руководства централне банке у поређењу са примањима руководства финансијских институција у нашој земљи вишеструко нижа и да их треба посматрати у том контексту.

Шошкић је истакао да би када се говори о платама руководства НБС требало имати у виду и колике су плате руководства у јавном сектору - јавним предузећима, агенцијама и финансијским институцијама у државном власништву, чија руководства имају већа примања.

"Немамо ништа против да се читав тај систем стави под лупу и додатно уреди", рекао је гувернер и додао да су плате у НБС испод просечних плата у централним банкама неких од суседних земаља као што су Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија.

Према његовим речима, плате су на том нивоу да "ми упркос томе што знамо да су више од просека у нашој земљи врло често имамо проблем да задржимо младе квалитетне људе који понекад из НБС одлазе у приватни сектор".

Шошкић је подсетио да НБС није буџетски корисник, има независне изворе финансирања, а принципи за одређивање плата руководства одређени су још 2003. године и поставио их је Савет НБС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво