Читај ми!

Испод плана, испред комшија

Иако је постигнуто мање него што је планирано, у Влади кажу да је Србија лидер у региону по расту извоза и индустрије, али и по приливу страних инвестиција. Економисти упозоравају да статистика може да завара, јер се не узима у обзир број становника.

Влада и ММФ покушавају да смисле шта то Србија може да предузме да би се заштитила од све већих економских проблема у свету. Кроз претходну кризу, по оцени многих, прошли смо боље него већина земаља.

Постигнуто је мање него што се планирало, али смо, кажу у Влади, лидери у региону по расту извоза и индустрије, али и по приливу страних инвестиција, којих смо прошле године имали више него Словенија и Хрватска заједно.

Уз мало среће, директне стране инвестиције могле би ове године да достигну три милијарде долара, што је милијарду мање него што се очекивало почетком године, али је више него у земљама у окружењу.

За седам месеци ове године, инвестиције су 300 милиона долара веће него 2010. године, док комшије постижу лошије резултате.

Према подацима СИЕПА, инвестиције у Србији, у наведеном периоду, износиле се 1.600 милиона долара, у Хрватској свега 670, Црној Гори 310, а у Македонији 230 милиона долара.

"Основни мотив за улагање у Србији је потенцијал за раст, ми смо на 60 одсто развијености из 1989. године и сви очекују развој. Други фактор је јефтина радна снага и то утиче да се прелоцира производња у Србији", каже Мирослав Здравковић са сајта Makroekonomija.org.

Варљива статистика

"Инвестиције јесу веће у апсолутним износима, у Црној Гори су пет пута мање, али Црна Гора има десет пута мање становника. Ситуација сa инвестицијама није добра", каже Горан Николић из Центра за слободно тржиште.

За разлику од суседа, продајемо све више. Пре шест година, у Немачку смо извозили 60 одсто мање него Хрватска, а ове године смо их претекли, и то за 30 милиона евра.

Истовремено, Русима смо први пут продали више робе него Словенија.

"Предузећа користе преференцијале који су им на располагању. Имамо раст од 50 одсто међугодишње извоза у Русију с тенденцијом да она постане треће извозно тржиште после Немачке и Италије", каже Мирослав Здравковић.

Међутим, прича о српском извозу престаје да буде ружичаста чим се погледају резултати у односу на број становника. Прво место држе Словенци са 2.000, а Србија је на претпоследњем месту са 527 евра.

Иза нас у региону је само Црна Гора са 250 евра извоза по становнику. Поред Словеније, испред нас је Хрватска са 744, Македонија 648 и Босна и Херцеговина 541 евром.

"Извоз ће ове године бити шест пута већи него 2000. године, али каква је база с које смо почели, ми сада имамо извоз који је осам до девет пута мањи по становнику од Мађарске или Чешке, више него двоструко мањи од Бугарске", каже Горан Николић.

Због тога што је Србија привлачнија странцима, медији у региону прозивају своје владе и наводе подстицаје које инвеститори добијају у нашој земљи.

Позитивне прогнозе из Владе

У Влади кажу да тренутно јесмо лидер у региону по инвестицијама, извозу, расту индустрије и бруто домаћег производа.

"Мислим да су то су показатељи којима можемо да се похвалимо, али то не умањује озбиљност ситуације. Имамо високу незапосленост, изражену неликвидност привреде", каже Небојша Ћирић, министар економије и регионалног развоја.

Ћирић наводи да су за њега као министра економије то "два пожара које би требало да гасимо".

Србија има споразуме о повлашћеној трговини са Русијом, Турском, Казахстаном, Европском унијом, има и најнижи порез на добит у Европи.

Међутим, ако желимо да будемо лидери у региону, све то, кажу привредници, није довољно без свеобухватне економске реформе којом би се олакшало пословање у Србији.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво