Читај ми!

Вишак радних места у Немачкој

Док земље ЕУ, које потреса дужничка криза, мучи велика незапосленост, Немачка има вишак послова за високо-квалификоване раднике. Берлин тражи нову радну снагу из Грчке, Шпаније и Португала.

Богата Немачка има изненађујућу поруку за Грчку која тоне. Затражила је од ње помоћ у радној снази.

Са све мање радне снаге и, с друге стране, захукталом економијом, Немачкој су очајнички потребни квалификовани радници који ће омогућити да се индустријски точак најјаче европске економије и даље окреће, наводи АП.

На срећу, Берлин тражи раднике из Грчке и других финансијски посрнулих земаља, попут Шпаније или Португала, у којима незапосленост расте из дана у дан.

Немачка је брзо и успешно превазишла финансијску кризу која је почела 2008. године и сада је незапосленост у тој земљи 6,6 одсто, најнижа у протеклих 20 година.

Инжењер из Грчке Христос Котанидис доселио се пре три месеца у Ерланген у јужној Немачкој и убрзо се запослио у Сименсу.

"Одлучио сам да потражим посао у Немачкој, јер она има стабилну економију. У Грчкој је економска ситуација лоша, али будућност изгледа још горе", рекао је Котанидис.

Стопа незапослености у Грчкој је 16,7 одсто, а међу младима до 24 године износи више од 42 одсто.

У Шпанији је стопа незапослености достигла 20 одсто, а више од 45 одсто младих до 25 година не може да нађе посао.

У лошој ситуацији су и Португал, Италија и Ирска, које се такође боре с последицама дужничке кризе.

У последњих пет година, у Немачкој је за 13 одсто порастао број досељеника, а више од половине дошљака је из ЕУ.

Држављани других земаља ЕУ не морају да подносе захтеве за визу или радну дозволу, ако желе да се запосле у другој земљи чланици.

Немачка је 1960-их година регрутовала милионе неквалификованих радника из Турске и из других земаља Балкана који су помогли изградњу разореног у Другом светском рату.

Сада је фокус на високо-квалификованим професионалцима којих има у изобиљу у земљама Европе које се боре за економски опстанак.

Удружење немачких инжењера процењује да у њиховој земљи има још 80.000 слободних инжењерских радних места. Удружење медицинских радника је навело да у немачким болницама има места за више од 12.000 лекара, а влада је ове године навела да Немачкој треба 66.000 стручњака за информационе технологије.

Недостатак квалификованих радника у Немачкој највише се приписује старењу становништва.

Да би се тај јаз попунио, држава је прогурала нови закон ове године који би требало да убрза признавање страних диплома и квалификација.

Последњих месеци, Федерална агенција за запошљавање организовала је неколико састанака немачких компанија и оних који у потрази за послом долазе из Шпаније, Португалије и Грчке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво